Sport
EONOS

Waar ligt de grens bij topsport: 'Elkaar hard aanspreken mag nog steeds'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar ligt de grens bij topsport: 'Elkaar hard aanspreken mag nog steeds'

De één won meermaals goud met de Nederlandse hockeyvrouwen, de ander won als enige Nederlander ooit Wimbledon. Allebei kennen ze de invloed van mentale gezondheid op een sportprestatie. In tijden waarin veel aandacht is voor een gezond sportklimaat gaan Marc Lammers en Richard Krajicek in Langs de Lijn En Omstreken in op de vraag waar de grens van topsport ligt voor een coach.

"Een coach heeft altijd de verantwoordelijk om empathisch te zijn", zegt Krajicek. "Hoe hard je moet zijn verschilt per persoon. Die grens ligt dus altijd ergens anders."

Na zijn overwinning op Wimbledon in 1996 koos Richard Krajicek er voor om zich niet te laten rondrijden door de stad, maar in plaats daarvan een tennis-clinic te geven in een kansarme wijk in Den Haag. Inmiddels zet hij zich met zijn Krajicek Foundation al 25 jaar in voor kinderen die in een moeilijke positie zitten.

"Wat wij bij de Foundation vaak merken is dat iemands talenten pas echt tot wasdom komen als je ze positiviteit geeft. Blijven zeggen dat iemand het kan. Als er vertrouwen is dat je het beste met diegene voorhebt kun je ook best een keer streng zijn als iemand op wil geven."

Marc Lammers stond in zijn tijd als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen bekend als een harde coach. Ook hij denkt dat streng zijn nog steeds goed mogelijk is. "Als je samen iets hebt afgesproken en iemand houdt zich daar niet aan, mag je nog steeds keihard zijn vind ik. Maar je moet iemand niet persoonlijk beschadigen."

Toch ziet Lammers ook dat de tijden veranderen. "Mijn stijl van coachen is nu niet meer hetzelfde als tijdens het WK in 2006. Je leert natuurlijk wat bij onderweg, maar de opvattingen bij jonge mensen zijn ook veranderd. Als ik mijn kinderen als voorbeeld neem, die zijn nog steeds bereid om dingen te veranderen. Ze willen alleen niet meer veranderd worden. Als sportcoach moet je dus ook rekening houden met die mindset."

Langs de Lijn En Omstreken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie