Sport
EONOS

Komt de jongste bondscoach op het WK uit Nederland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt de jongste bondscoach op het WK uit Nederland?

In Azië zijn kwalificatiewedstrijden gespeeld voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar. De kwalificatiereeks heeft een bijzonder Nederlands tintje. Afghanistan staat onder leiding van Anoush Dastgir, een van de jongste bondscoaches in het internationale voetbal en opgegroeid in Nederland.

Het bijzondere verhaal van Dastgir stimuleerde Ivo Roodbergen tot het schrijven van een biografie. De journalist volgt de Afghaans-Nederlandse trainer op de voet en is ook aanwezig bij de wedstrijden van de Afghaanse ploeg. In Langs de Lijn En Omstreken was hij heel duidelijk in zijn motivatie om dat levensverhaal op te tekenen. "De jongste bondscoach van de wereld, van ook nog eens zo'n geopolitiek interessant land, een heel tof verhaal."


De jongste bondscoach op het WK

Roodbergen is politicoloog en voetballiefhebber en dus viel hij met dit onderwerp met zijn neus in de boter. "Via zijn verhaal kun je ook heel mooi de recente politieke geschiedenis van Afghanistan vertellen." vindt de auteur. Een extra stimulans was Dastgir zelf. Hij had volgens Roodbergen door dat hij een inspiratie kan zijn voor Afghaanse vluchtelingen en iedereen die kracht uit zijn verhaal wil halen.

Anoush Dastgir kwam op jonge leeftijd naar Nederland waar hij ging voetballen bij GVV'57 uit Grave en het via de jeugdopleidingen van NEC en VVV-Venlo en een aantal amateurclubs tot Afghaans international schopte. In 2016 werd hij voor één wedstrijd ad-interim bondscoach van Aghanistan, twee jaar later werd hij de definitieve hoofdcoach. Een functie die hij combineert met de Gelderse amateurs van VV Duno waar hij ook hoofdcoach is.

In Qatar, waar de WK-kwalificatie na anderhalf jaar stilgelegen te hebben vanwege corona hervat wordt, begon Afghanistan met een teleurstellend gelijkspel tegen Bangladesh (1-1). Er volgen nog wedstrijden tegen Oman en India.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie