Sport
EONOS

Zandvoort roept herinneringen op: 'Het was fantastisch, maar ook zo gevaarlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zandvoort roept herinneringen op: 'Het was fantastisch, maar ook zo gevaarlijk'

"Alsof ik zelf moet rijden", zo omschrijft Michael Bleekemolen zijn gevoel bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Dat de grand prix weer in Nederland én op Zandvoort is, roept mooie herinneringen op. Ze vertellen er over in een speciale Langs de Lijn-uitzending vanuit Zandvoort. "Ik heb hier de eerste grand prix van Nederland gezien, in 1948. Dat was fantastisch, maar zo gevaarlijk", vertelt Van Lennep. Want veiligheidsvoorschriften waren er toen amper. "Je reed gewoon tussen de mensen door, er was geen rail of wat dan ook. Af en toe een stroobaaltje. Ja, vrijwilligers liepen ook een enorm risico. Lek bandje en einde verhaal, al ging het toen natuurlijk wel minder hard."Nog meer verhalen uit de oude doos horen? Kijk dan hier:

En het circuit zelf zit in de harten van Bleekemolen en Van Lennep. "Een echt rijderscircuit, het gaat op en neer én een van de mooiste bochten van de wereld." Toen de Formule 1 uit Zandvoort verdween zorgde dat dan ook voor veel emotie. "Er was paniek, circuit ging failliet. Er kwamen acties hier om het te redden. Uiteindelijk is het gered én daar profiteren we tot de dag van vandaag van", vertelt Bleekemolen.

Jeroen Bleekemolen reed wel op Zandvoort, maar wel in een andere klasse, de A1GP. Op Zandvoort pakte hij de koppositie. "Een bizar moment. Het publiek ging helemaal los. Het is de enige keer dat ik dat heb meegemaakt. De auto's maken natuurlijk heel veel herrie, maar ik pakte in de kop in de Tarzan-bocht en dan maak je weinig toeren én ik hoorde het publiek." Hij probeerde nog wel te focussen. "Ik moest echt tegen mijzelf zeggen, we zijn wel aan het racen he? Maar het was eigenlijk te mooi om niet te kijken."

Nog meer verhalen over bijvoorbeeld uitgaan in Zandvoort? Kijk dan hier:

Een echt rijderscircuit: coureurs houden van Zandvoort

Ster advertentie
Ster advertentie