Verstappen wint ook de laatste race, Leclerc tweede in kampioenschap

2. Verstappen wint ook de laatste race, Leclerc tweede in kampioenschap

Max Verstappen sluit het Formule 1-seizoen af met nog een overwinning. Vijftien keer was het raak voor de Nederlander dit seizoen. Op een straatlengte achterstand heeft Charles Leclerc (Ferrari) zich verzekerd van een tweede plaats in het kampioenschap.

Dat was de enige vraag voorafgaand aan de grand prix van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Wie wordt er tweede, Leclerc of Sergio Perez? Perez, de teamgenoot van Verstappen, reed bij de start één positie voor de Monegask. De dans om de pitstops begon in ronde 16 toen Perez als eerste naar binnen ging. Hij merkte dat Leclerc wel erg dicht bij kwam. Vooraan had Verstappen alles onder controle.

Perez komt tekort

Toen ook Leclerc was gestopt, was de situatie weer zoals bij aanvang. Perez stevende af op de tweede positie. In ronde 33 gaf Perez de tweede plaats uit handen aan Leclerc bij een tweede pitstop. Hij reed daarna erg snelle ronde, maar omdat Leclerc niet meer stopte hield de coureur van Ferrari voldoende voorsprong over om de tweede plaats in de race en het kampioenschap naar huis te rijden. Perez kwam nog dichtbij, maar kon niet meer beginnen aan een inhaalmanoeuvre. Verstappen won zonder aangevallen te worden.

Opvallend aan de eindstand in de Formule 1 is het grootste verschil ooit tussen de nummer 1 en nummer 2. Verstappen verzekerde zich al van zijn tweede wereldtitel in de 18e van 22 races, in Japan. Verstappen won 15 wedstrijden in 2022, ook een record.