Sport
BNNVARA

Wil Hartog: ‘Ik dacht even dat mijn ouders weer samen kwamen dankzij mijn TT-overwinning’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wil Hartog: ‘Ik dacht even dat mijn ouders weer samen kwamen dankzij mijn TT-overwinning’

Ronkende motoren, uitzinnig publiek en de ‘pitspoezen’ met hun parapluutjes… Dit weekend barst de 90ste editie van de TT los in Assen. Bij oud-motorcoureur Wil Hartog gaan zijn gedachten dan vanzelf naar 1977, toen hij als eerste Nederlander de koningsklasse op zijn naam schreef op het circuit in Drenthe. Een overwinning waar hij nooit, maar dan ook nooit op had gerekend, vertelt hij in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Ter plekke in Assen: TT, Lévi Weemoedt en Cuby and the Blizzards - Dijkstra & Evenblij ter plekke

"De mooiste dag van m'n leven", noemt Wil Hartog 25 juni 1977. "Nog steeds, dat zal altijd zo blijven." In het koningsnummer van de TT in Assen, de 500cc-klasse, nam Hartog het als privérijder op tegen kampioenen als Barry Sheene en Giacomo Agostini, die voor de fabrieksteams met betere motoren reden. Tot zijn eigen verbazing was de Witte Reus, zoals Hartog vanwege zijn witleren motorpak werd genoemd, al zijn concurrenten te snel af.

Drankje

Een onmisbare schakel in deze overwinning was een drankje dat Hartog kreeg van de vrouw van zijn grote concurrent Barry Sheene. In de dagen voor de race was Hartog namelijk flink ziek geworden. “Het was een buikvirus, een vreselijke griep. Ik kon m’n eten er niet in houden, ik was verschrikkelijk zwak. Bij de training op donderdag was ik in het hotel op bed gebleven. Ik was echt heel slecht en beroerd.”


Quote

Prince Philip zei: you bloody Dutchman already used drugs in those times!

Wil Hartog

Op vrijdag moest Hartog wel naar de training toe om zich te plaatsen voor de race. Bij het ontbijt in het hotel vroeg Barry Sheene aan hem waar hij de dag ervoor was. “Ik leg het hem uit en hij zegt: wacht maar, dat heb ik ook weleens. En hij roept z’n vrouw Stephanie en die gaat naar de kamer om een drankje op te halen. Ik nam het drankje in en ja: het eten bleef erin.” Hartog kon gaan trainen en reed goed genoeg om de dag erna aan de start te mogen verschijnen.

Prince Philip

Jaren later had Hartog nog een koninklijk onderonsje over dit wondermiddel, bij een tribute voor de inmiddels overleden Barry Sheene in Scarborough, waar de Witte Reus was uitgenodigd. “Prince Philip was daar ook bij. Ik legde hem het verhaal uit dat ik een drankje kreeg van Barry Sheene en dat ik daardoor de TT kon winnen. Prince Philip had heel veel humor. Hij zei: you bloody Dutchman already used drugs in those times!” Maar wat voor mysterieus drankje was het nou echt? Wil Hartog geeft toe: "Het was Norit."

Regen, maar niet glad

Naast de enorme concurrentie en de buikgriep leek er nog een kink in de kabel te zitten voor de overwinning van Wil Hartog: het regende op 25 juni 1977. En een maand daarvoor was hij bij een race in Tubbergen keihard onderuit gegaan en op z'n buik over de baan geschoven - dus de Witte Reus was in Assen bang om uit te glijden. "Maar op dat moment komt er een zinnetje bij me naar binnen van Jaap Moojen, die negen jaar daarvoor was verongelukt, die mij aan m’n eerste racemotor had geholpen. Jaap Moojen zei: als het op Assen regent, is het niet glad."

Omdat er buiten de TT nooit werd geracet op Assen, was het een stroef circuit, zelfs in de regen. "Dat zinnetje gaf mij verschrikkelijk veel vertrouwen. Ik durfde te gaan, terwijl ik geen regenrijder was. Maar andere coureurs hadden ook geen ervaring met een nat Assen, want het was altijd prachtig TT-weer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Als ik de TT win, dan stop ik'

Toen Wil Hartog als eerste over de finish was gekomen en zijn overwinning vierde, zag hij zijn ouders samen – een bijzonder moment. “Ik sta op het podium, ik kijk om me heen en daar zie ik m’n vader naar m’n moeder toe lopen, ze omhelzen elkaar… Ze waren een jaar daarvoor gescheiden. En toen op dat moment dacht ik: ze komen weer samen dankzij mijn TT-overwinning.” Deze gedachte emotioneert Hartog nog steeds. “Maar helaas, ze kwamen niet meer blijvend bij elkaar.”

Toch blijft het een waardevolle herinnering voor Hartog. Zijn ouders waren allebei heel trots op hem. “Maar er was wel één probleem. Want ik had m’n moeder iets beloofd. Al jaren daarvoor zei ze altijd: wanneer stop je nou, je bent toch al kampioen? Ik zei: als ik de TT win, dan stop ik. Want ik wist zeker dat ik hem nooit zou winnen.” Dat liep toch even anders.

'Assen' van The Cresters

De TT van 1977 is ook vereeuwigd in het nummer Assen van de Britse band The Cresters. Wil Hartog staat op de LP-hoes en The Cresters zingen: “Gotta make the scene, watch Hartog and Sheene, down in Assen!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie