Sport
EONOS

Geen TT van Assen dit jaar: 'De impact is enorm'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen TT van Assen dit jaar: 'De impact is enorm'

Er wordt dit jaar geen TT in Assen gereden. Woensdag maakte de Drentse organisatie van de TT bekend dat de negentigste editie wordt verplaatst naar juni 2021. Het is voor het eerst in 75 jaar dat de Nederlandse GP niet in op de geplande datum wordt gerreden.

"De impact van dit besluit is in de motorwereld enorm", zegt NOS-motorsportcommentator Hans van Loozenoord in Langs de Lijn En Omstreken. "De TT is de grand prix met de rijkste traditie. Het is een uniek evenement. Met meer dan 100.000 toeschouwers op de wedstrijddag is de TT ook een van de grootste grands prix van het huidige circus."

Motorsportcommentator 'in ruste' Hans van Loozenoord over het afgelasten van de TT

Dat de TT in juni vanwege de coronacrisis niet door kon gaan was al even duidelijk. De organisatie heeft nog wel naar een andere datum gekeken. "Een heleboel mensen hoopten daar nog op. Ik zag zelf ook nog een paar vrije data in september", zegt Van Loozenoord. Maar daar zag de organisatie uiteindelijk toch geen brood in.

"Ten eerste is dit moment is nog niet bekend of er in Nederland na 1 september überhaupt publieksevenementen georganiseerd mogen worden. Die zekerheid kon Assen Dorna niet bieden. Een tweede factor is de eventuele reactie van het publiek. Zijn de toeschouwers wel bereid om later in het jaar met zovelen naar het circuit te komen? Die inkomsten heeft het circuit zeker nodig, want daar draaien ze op", legt Van Loozenoord de beweegredenen van de TT uit.

10.000 coronatests

Voorlopig is Van Loozenoord dus 'commentator in ruste'. Hij heeft nog een klein beetje hoop dat hij dit jaar nog wel in actie mag komen, vanachter de microfoon. "Zojuist is bekend geworden dat Dorna 10.000 coronatests heeft gekocht. Ze zijn van plan om in augustus te gaan racen. Ze willen dat doen zonder publiek, met een harde kern van coureurs, de technische staf, tv-mensen, tijdwaarneming en wedstrijdorganisatie. In totaal 1600 mensen."

Van Loozenoord: "Die mensen willen ze dan thuis die test laten doen, en dan nog een keer als ze op het circuit aankomen. En dan nog een keer zondagavond als ze het circuit weer verlaten als de race voorbij is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie