Sport
EONOS

Nicholas Heiner verruilt de Spelen voor de 'Formule 1'

foto: Aidan Gordonfoto: Aidan Gordon
  1. Nieuwschevron right
  2. Nicholas Heiner verruilt de Spelen voor de 'Formule 1'

Toch wel onverwacht werd Nicholas Heiner in 2014 wereldkampioen in de Laser-klasse. De zeiler veroverde later nog eens twee WK-medailles maar olympisch eremetaal bleef uit. Nu verruilt hij het olympische zeilen voor de SailGP. Een jonge discipline die nu al de Formule 1 van het zeilen wordt genoemd.

De internationale zeilwedstrijd bestaat uit een serie races die gedurende een seizoen over de hele wereld worden gehouden. Omdat de wedstrijden voor de kust worden gehouden zijn ze goed te volgen en erg geschikt voor televisie. Dat is juist iets wat de zeilsport miste, vertelde Heiner in Langs de Lijn En Omstreken. "Normale zeilwedstrijden, Olympische Spelen, we hebben de financiering er niet voor om het goed in beeld te krijgen met het goede commentaar. Het is vaak verder van de kant af en moeilijk te volgen."

Bij de SailGP zal dat een ander verhaal worden. Dicht bij de kant, goed in beeld gebracht en vooral veel spektakel. Er wordt gevaren met foilcatamarans die af en toe over het water vliegen en daarbij hoge snelheden bereiken. De F50 geldt als de snelste boot en dat levert mooie beelden op maar ook spannende situaties. Een botsing in het water is niet vreemd in de SailGP. "Ik denk dat dit een waanzinnige kans is om de zeilsport richting het grote publiek te brengen."

De wens van Heiner is om een Nederlands team te formeren. In de SailGP zijn het landenteams die het tegen elkaar opnemen. Extra mooi is het dat in bijna alle teams topzeilers uit alle windstreken zijn opgenomen. Zo maakt de legendarische zeiler Sir Ben Ainslie al sinds het tweede seizoen deel uit van Team Great Britain. Voor de Nederlandse boot heeft Heiner al flink wat grootheden op de korrel. Alle olympische toppers zijn voorlopig aan het project gekoppeld. En met Marit Bouwmeester, Dorian van Rijsselberghe en America's Cup-zeiler Carlo Huisman heb je in ieder geval aansprekende namen.

Die zijn ook wel nodig want er moet geld binnen worden gehaald. Een licentie voor een Nederlands team kost al zo'n slordige vier miljoen. Het totale budget schat Heiner op zeven miljoen euro. Dus voordat er een Nederlands team komt moet nog veel werk worden verzet. Er zijn al wat gesprekken gevoerd, Heiner is al her en der binnen geweest, maar de teller staat nog op nul. Maar als het project toch niet van de grond komt rekent de zeiler niet op een terugkeer in een olympische klasse. "Finn-klasse ging er na Tokio uit helaas. Dan kom je voor de vraag te staan wat nu? Terug naar de Laser was voor mij het gevoel dat je dezelfde studie opnieuw gaat doen met dezelfde boeken lezen en dezelfde dingen leren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie