Sport
BNNVARA

Organisatie Vlaamse wielerklassiekers trekt prijzengeld gelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Organisatie Vlaamse wielerklassiekers trekt prijzengeld gelijk

Zaterdag begint het Vlaamse wielervoorjaar met de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad. De organisatie van die koers maakte bekend dat de vrouwelijke winnaar dit keer evenveel prijzengeld zal krijgen als de mannelijke winnaar. In De Nieuws BV vertelt Iris Slappendel, ex-profwielrenner, dat ze blij is met deze aanpassing, vooral voor de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen.

Slappendel vindt het een mooie, symbolische stap dat het prijzengeld eindelijk gelijk getrokken wordt. Volgens de ex-profwielrenner worden mannen en vrouwen daardoor op dezelfde manier beloond voor hun harde werk in de sport. "Het is niet meer van deze tijd dat de mannen 20.000 euro winnen en de vrouwen 900 euro."

Inhaalrace

Het gelijk trekken van het prijzengeld maakt deel uit van een ontwikkeling die afgelopen jaren is ingezet in het gelijker maken van de sport. "Vrouwen zijn bezig met een inhaalrace, en het prijzengeld is daar onderdeel van." Zo worden tegenwoordig ook finales van het vrouwenwielrennen live uitgezonden en is er een minimumsalaris voor rensters.

Niet alleen voor de top van het wielrennen, maar ook voor junioren en amateurs is het een belangrijke stap. "Het is een katalysator voor de ontwikkeling van de sport. Het leidt tot meer sponsoren, meer aandacht en meer geld. Toen ik 15 jaar was, had ik geen idee dat ik profwielrenner kon worden, en nu is dat wel zo. Als de aandacht groeit voor toprenners, dan komt dat ten goede aan de hele sport."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie