Sport
EONOS

'Vertrek Chris Froome zat er aan te komen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vertrek Chris Froome zat er aan te komen'

Na 10 jaren vol grote successen gaat Chris Froome weg bij zijn ploeg Ineos, voorheen Team Sky. De viervoudig Tourwinnaar begint na dit seizoen aan een nieuw avontuur bij Israel Start-Up Nation.

Gio Lippens over het vertrek van Froome

Volgens NOS-wielercommentator Gio Lippens is het niet heel verrassend dat Froome weggaat bij zijn huidige ploeg. "Het zat er wel een beetje aan te komen. De geruchten gingen zelfs dat Froome nog voor de Tour zou vertrekken bij Ineos. Maar daar zaten te veel complicaties aan vast. Dan had er een fikse afkoopsom moeten worden betaald. Dus op deze manier is het keurig geregeld."

Dat hij voor Israel Start-Up Nation kiest, dat hadden veel mensen dan weer niet verwacht. Wat is het eigenlijk voor ploeg? Het team bestaat sinds vier jaar en is gestart door zakenman Sylvan Adams. Sinds dit jaar heeft de ploeg een World Tour-status. Bekende renners zijn de ervaren André Greipel (37) en Dan Martin (33).

Steenrijke eigenaar

"Het is een zeer ambitieuze ploeg met een steenrijke eigenaar. Adams is de man die in 2018 de Giro d'Italia naar Jeruzalem heeft gehaald. Maar het is geen ploeg zoals Froome al die jaren met Sky en Ineos om zich heen heeft gehad. Ze zullen nog flink moeten investeren. Een renner als Martin kan wel lang bij Froome blijven, maar is hij ook bereid zichzelf weg te cijferen?"

Het is de droom van Froome om nog minstens één keer de Tour te winnen. Zit dat er nog wel in? "Dat vraag ik me af. Hij is vorig jaar tijdens de Dauphiné zwaar gevallen en lag helemaal in de kreukels. Sindsdien heeft hij nauwelijks nog gekoerst, hij heeft alleen in februari meegereden in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. En hij is met 35 jaar al behoorlijk op leeftijd. Hoe fit is hij nog?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie