Sport
EONOS

NOS Sportforum: 'Roest is Kramer nu echt gepasseerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NOS Sportforum: 'Roest is Kramer nu echt gepasseerd'

In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken was er maandagavond veel aandacht voor het eerste schaatsweekend van het nieuwe seizoen. In Thialf werden de kwalificaties verreden voor het wereldbekercircuit. NOS-schaatscommentator Erik van Dijk, naast VI-journalist Martijn Krabbendam en FOX-commentator Leo Driessen een van de gasten aan tafel, zag vooral veel snelle tijden in Heerenveen.

"Sinds vorig jaar wordt er zo veel sneller gereden. Dat komt door nieuwe materialen", legt Van Dijk uit. "Daarin is echt wel een stap gemaakt. De schaatsenfabrikant maakt gebruik van een nieuw soort ijzer. Ook de buitenlanders maken daar gebruik van. Daarnaast was de luchtdruk enorm laag in Thialf."

'Kramer moet in de achtervolging'

Met name de tijd van Patrick Roest op de 10.000 meter viel op. Roest reed het baanrecord van Jorrit Bergsma uit de boeken. "Roest is Kramer nu echt gepasseerd", stelt Van Dijk. "Kramer en ook Ireen Wüst rijden een beetje op hun laatste benen, alleen al qua leeftijd. Ze zijn allebei ook al 33."

"Kramer blijft een fenomeen natuurlijk, maar Roest rijdt nu tijden die Kramer nooit gereden heeft. Kramer moet in de achtervolging nu. Aan Roest zie je nu al dat het goed gaat komen dit seizoen met hem."

Ook werd er alvast vooruitgeblikt op het Champions League-duel tussen Chelsea en Ajax. Leo Driessen ziet in Chelsea een sterke ploeg. "Die spelen gewoon om plek drie en vier in Engeland en kijken naar boven. Ze hebben een leuke jonge ploeg die de club weer populair maakt. Dat komt door de opgelegde transferban. Daardoor moesten ze voor de jeugd kiezen. Als romanticus hoop ik dat ze dat blijven doen."

Krabbendam denkt dat Ajax misschien niet zo sterk is als iedereen denkt en dat de ploeg van trainer Erik ten Hag daardoor een moeilijke avond te wachten staat. "Ajax speelt de laatste weken niet goed. Alleen tegen Feyenoord was het goed, maar dat lag misschien ook aan de Feyenoorders. Ik weet het niet zo goed. Het lijkt of de Europese hegemonie een beetje over is. Ze moeten zich eerst maar zien te plaatsen."

"Dat was vorig jaar ook", reageert Driessen. "Vorig jaar had niemand verwacht dat het zo goed ging. En ze hebben toen thuis haast geen wedstrijd gewonnen in de Champions League. Ze doen dit jaar hetzelfde, maar dan met meer respect omdat Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong er niet meer bij zijn. Ajax doet het gewoon goed."

Ster advertentie
Ster advertentie