Sport
NOS

'Ajax heeft meer goals geïncasseerd dan RKC, dat zestiende staat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ajax heeft meer goals geïncasseerd dan RKC, dat zestiende staat'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde Eredivisiewedstrijden. Vandaag: Ajax, dat nog altijd broos en fragiel oogt, redde zondag in eigen huis een punt (2-2) tegen Fortuna Sittard. De kampioenen van weleer hebben dit seizoen na 25 duels al 45 doelpunten geïncasseerd, meer dan degradatiekandidaat RKC Waalwijk. "De laatste keer dat dat gebeurde, was in het seizoen 1958/59."

25 duels in de eredivisie, 45 tegentreffers. Wederom oogde Ajax zondag broos en fragiel, ditmaal in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. De Amsterdamse kampioenen van weleer redden dankzij de ingevallen Brian Brobbey een punt (2-2). "Het begint een repeterend verhaal te worden", zegt data-analist Bart Frouws, doelend op de vele tegendoelpunten. "Even voor de goede orde: RKC Waalwijk heeft minder doelpunten tegen gekregen, en die staan zestiende. Voor de laatste keer dat Ajax het slechter deed, moet je terug naar het seizoen 1958/59."

Dat de defensie van Ajax kwetsbaar blijft, is bekend. "Je moet echt met een ander verwachtingspatroon naar Ajax kijken", zegt studio-analist Robert Maaskant. Anders ben je altijd teleurgesteld - het kan ook niet beter dan wat ze op dit moment aan het doen zijn. Hij vervolgt: "Je ziet ze in de opbouwende fase zoveel kinderlijk eenvoudige fouten maken - daar valt bijna niet tegenaan te voetballen."
Quote

Ajax heeft meer doelpunten geïncasseerd dan RKC, dat zestiende staat

Data-analist Bart Frouws

Ajax kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong dankzij een doelpunt van Kenneth Taylor, die in de achtste minuut profiteerde van balverlies bij Fortuna, twee spelers afschudde en vervolgens hard binnenschoot. Maar een voorsprong, vroeg of niet, biedt dit seizoen allesbehalve garanties. "Ajax heeft nu al achttien punten laten liggen na een voorsprong", signaleert Frouws. "Eén ploeg doet dat nog slechter - dat is Excelsior: 27 punten." Achttien punten, dat is deze eeuw nog niet voorgekomen in Amsterdam.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie