Sport
EONOS

Clubliefde hoort groter te zijn dan de haat naar een ander

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Clubliefde hoort groter te zijn dan de haat naar een ander

Gisteren speelde koploper Feyenoord gelijk tegen Ajax in de langverwachte Klassieker. Na de wedstrijd ging het vooral over het openhartige interview van Steven Berghuis met ESPN. We bespreken het interview in het Sportforum bij Langs de Lijn en Omstreken met Jan de Jong, directeur Eredivisie CV en de gasten Kees Kwakman (voetbalanalist), Vincent Schilkamp (commentator ESPN) en sportschrijver Danielle Kliwon.

Uitzending van Langs de Lijn En Omstreken

Het interview

'Het was een hartenkreet. Geen impulsieve reactie, maar Berghuis heeft erover nagedacht. Ik ken Berghuis een beetje uit mijn tijd bij Feyenoord. Het is alles behalve een domme jongen', reageert De Jong als hij gevraagd wordt naar een reactie op het interview. Volgens De Jong stipt Berghuis een aantal dingen aan, maar gaat het vooral over de journalistieke verantwoordelijkheid. 'Er zijn journalisten bij die last hebben van scoringsdrift. Zij vergroten bepaalde dingen uit die in context moeten worden geplaatst', daar heeft Berghuis volgens de Eredivisie CV directeur een punt. 'Wel moet er volgens mij een onderscheid gemaakt worden tussen media en sociale media. Ik vind dat het begint bij de supporters en niet bij de berichtgeving van media. Supporters moet met gezond verstand zegevieren en de clubliefde hoort groter te zijn dan de haat naar een ander', aldus de Jong.

Groepsapp eredivisieclubs

Alle 18 eredivisieclubs zitten samen in een groepsapp en het interview van Berghuis is niet onopgemerkt gebleven. 'Een beperkt aantal directeuren heeft in de groepsapp het verhaal van Berghuis aangekaart. In de volgende vergadering gaan we het erover hebben, want er zijn directeuren die zich zorgen maken", zegt De Jong. Ook de wedstrijden tussen NEC en Vitesse zijn daar een voorbeeld van. 'De Gelderse derby wordt groot gemaakt en de media speelt daar een rol in. De rol van de media is belangrijk, dat maakt wedstrijden ook groot. Alleen bij misdragingen van supporters moet de media niet fungeren als vliegwiel. In context plaatsen is één van de kerntaken van de journalistiek. Ik verwacht niet dat media de-escaleren, maar ook zeker niet escaleren', vertelt De Jong.

Sociale media

'Berghuis had het gister ook over sociale media. Helaas kwam dat niet door in het interview, maar ik erger mij er ook dood aan. Er moet echt iets gedaan worden aan het onbestraft kunnen misdragen op sociale media', zegt Kwakman. 'Helaas bepalen de grote techbedrijven dat', reageert Schildkamp. Kliwon doet er nog een stapje bovenop: 'woorden als 'voetbal is oorlog' zijn zo verankerd in de sport. Ik merk dat ik zelf ook deze termen gebruik. Ik denk dat het goed is om met dit soort wedstrijden twee keer na te denken over wat we als journalisten opschrijven. Neutrale termen zijn geschikter'.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie