Sport

Tom Dumoulin wint openingsrit Giro D'Italia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Dumoulin wint openingsrit Giro D'Italia

[NOS] Tom Dumoulin is de eerste drager van de roze trui, de leiderstrui van de Giro d'Italia. De titelhouder won in Jeruzalem de tijdrit over 9,7 kilometer. De renner van Team Sunweb noteerde een tijd van 12.02.

Dumoulin bleef de Australiër Rohan Dennis (BMC) en Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) uit België twee seconden voor. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, de grootste concurrent van Dumoulin voor de eindzege, viel tijdens de verkenning en liep daarbij schaafwonden aan heup en knie op. Heel verrassend was het dan ook niet dat hij 0.37 verloor.

Van Dumoulins andere concurrenten voor het roze deed Simon Yates het het best: hij werd op 0.20 zevende. Thibaut Pinot gaf 0.33 toe op de titelverdediger. In Jeruzalem wachtte de renners een technisch parcours, met veel draaien en keren, 3,7 kilometer klimmen, 2,7 kilometer dalen en 3,3 kilometer aan vlakke wegen.

Jos van Emden, die op de slotdag van de vorige editie de tijdrit won, kon niet zo goed uit de voeten op het golvende traject en moest genoegen nemen met de 33ste plaats. Van Emden moest Wout Poels (25ste), ploeggenoot van Froome, en Sam Oomen (29ste), ploegmaat van Dumoulin, nog voor zich dulden.

Ster advertentie
Ster advertentie