Sport
NOS

Lof en ongeloof na wereldrecord Van der Poel: 'Niet zeker dat we hem volgend seizoen weer zien'

  1. Nieuwschevron right
  2. Lof en ongeloof na wereldrecord Van der Poel: 'Niet zeker dat we hem volgend seizoen weer zien'

De Zweed Nils van der Poel maakte vrijdag de hoge verwachtingen waar door de 10.000 meter te winnen, maar de manier waarop hij onder anderen Patrick Roest en Jorrit Bergsma aftroefde maakte veel indruk. Zo ook in de studio van RadiOlympia en bij commentatoren Sebastiaan Timmerman en Erben Wennemars, die zagen dat Roest (zilver) en Bergsma (vierde) in de olympische schaatshal Ice Ribbon op grote afstand werden gereden.

"Dit kan eigenlijk helemaal niet", zei Wennemars meerdere malen tijdens de 10 kilometer van Van der Poel. Hij doelde daarmee op de rondetijden van de Zweed, die op deze Olympische Winterspelen al goud veroverde op de 5 kilometer. Mede dankzij twee ongekend snelle laatste ronden (28.9 en 28.6 seconden) verbeterde Van der Poel zijn eigen wereldrecord: 12.30,74. Een jaar geleden reed hij in Heerenveen 12.32,95.

"Ongelooflijk wat hier gebeurt. Het verschil met Roest en Bergsma is gigantisch. Van der Poel legt eerst een bommetje onder het Nederlandse schaatsen (door Nederland eerder deze week te beschuldigen van corruptie vanwege vermeende beïnvloeding van de Canadese ijsmeester, red.) en rijdt nu een wereldrecord. Het is ook ongelooflijk hoe hij hier rondloopt, de rust die hij uitstraalt. Onder druk moet je het uiteindelijk ook nog even doen", zei Wennemars.

Luister hier de laatste ronde van Roest terug met commentaar van Sebastiaan Timmerman en Erben Wennemars:

Luister hier de laatste ronde van Roest terug met commentaar van Sebastiaan Timmerman en Erben Wennemars.

'Perfect ijs'

In de studio bij RadiOlympia-presentatoren Robbert Meeder en Ghislane Plag spraken ook analisten Annouk de Rijk en Gianni Romme hun bewondering uit over Van der Poel. "Ik was niet met stomheid geslagen, want je weet dat het bij hem erin zit. Maar het verschil met de Nederlanders was gigantisch. En Van der Poel heeft zijn grenzen nog niet bereikt. Het ijs bleek trouwens ook perfect voor hem", zei De Rijk met een knipoog naar de eerdere beschuldiging van Van der Poel aan het adres van de KNSB.

Luister hier de laatste ronde van Bergsma terug met commentaar van Sebastiaan Timmerman en Erben Wennemars:

Luister hier de laatste ronde van Bergsma terug met commentaar van Sebastiaan Timmerman en Erben Wennemars.

Afscheid in stijl?

Net als Romme in 1998 in Nagano wist Van der Poel zowel de 5000 meter als de 10.000 meter te winnen op dezelfde Spelen. "Van der Poel ontstijgt zichzelf en trapt op zeven kilometer nog een keer aan. We hebben iets magistraals gezien. De Nederlanders wilden ook rondjes 30 laag rijden en dat was een reële verwachting, maar ze reden gewoonweg te langzaam. Ze hebben uiteindelijk niet het beste uit zichzelf kunnen halen", verklaart Romme.

Hoe lang de Nederlandse schaatsers op de 5 en 10 kilometer nog te maken krijgen met Van der Poel moet nog blijken, vertelt commentator Timmerman. "Het gerucht gaat dat Van der Poel na dit seizoen wil stoppen. Hij is al eerder een periode gestopt, toen hij nog junior was. Hij is toen in militaire dienst gegaan. Van der Poel rijdt sowieso nog op het WK allround in Hamar en de Worldcup in Heerenveen, maar het is helemaal niet zeker dat we hem volgend seizoen weer gaan zien. Misschien dat hij dan wel weer terugkeert voor de volgende Spelen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie