Sport
NOS

Ajax houdt mede dankzij mijlpaal Tadic koploper Feyenoord in het vizier

foto: Pro Shots / Toon Dompeling
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax houdt mede dankzij mijlpaal Tadic koploper Feyenoord in het vizier

Ajax heeft zondag een eenvoudige zege geboekt op Sparta Rotterdam en blijft daardoor in het spoor van koploper Feyenoord. Dusan Tadic speelde met twee doelpunten en een assist een hoofdrol bij de overwinning van de ploeg van trainer John Heitinga: 4-0.

Ajax stelde donderdagavond nog hevig teleur in de Europa League-wedstrijd tegen Union Berlin, waarin de Amsterdammers geen enkele keer op doel schoten, maar zondag was het al snel raak voor de formatie van Heitinga. Tadic opende al na zes minuten de score. De Servische captain tikte de bal op aangeven van Davy Klaassen van dichtbij raak.

Sparta-doelman Nick Olij hield dit seizoen tien keer de nul in de Eredivisie, maar zag Ajax na een half uur de voorsprong vergroten. Tadic draaide zich op de rand van het strafschopgebied vrij en wipte de bal in de loop van Kenneth Taylor, die in de verre hoek raak schoot. Mohammed Kudus raakte voor de 2-0 de lat met een kopbal.

Mijlpaal

Geheel kansloos was Sparta niet: met name de Japanner Koki Saito was dicht bij een doelpunt. Zijn geplaatste schot ging rakelings langs de kruising. Ajax werkte echter aan het vertrouwen en boekte de vierde zege op rij onder Heitinga in de competitie.

Tadic gaf de overwinning extra glans door na ruim een uur zijn tweede van de avond te maken. Vanaf elf meter maakte hij zijn honderdste doelpunt in het shirt van Ajax. Tadic mocht aanleggen voor een strafschop nadat Steven Bergwijn naar de grond ging na een duel met Shurandy Sambo.

Eerbetoon

Kort voor tijd bepaalde Kudus de eindstand met een geweldige vrije trap op 4-0. De Ghanees eerde na zijn goal zijn overleden landgenoot Christian Atsu, die om het leven kwam bij de aardbeving in Turkije, met een boodschap op zijn shirt. Ajax passeert door de ruime zege AZ en komt weer op drie punten van Feyenoord.

Ster advertentie
Ster advertentie