Sport
NOS

Suzanne Schulting onklopbaar in Dordrecht, ook tweemaal relaygoud voor Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Suzanne Schulting onklopbaar in Dordrecht, ook tweemaal relaygoud voor Nederland

Shorttracker Suzanne Schulting heeft alle vier de afstanden op het WK Shorttrack in Dordrecht gewonnen. Gisteren won ze al de 1.500 en 500 meter, vandaag kwamen daar de 1.000 meter en de superfinale over 3.000 meter bij. Ze maakte ook onderdeel uit van het relayteam dat het weekend met een historische overwinning afsloot.

De kwartfinale en de halve finale op de 1.000 meter kwam Schulting zonder bedreigingen door. Ook in de finale ging ze op kop en werd ze niet meer ingehaald. Haar zege op deze afstand maakte dat de Nederlandse al zeker was van de wereldtitel in het allroundklassement. Ze is de derde vrouw in de geschiedenis die tijdens een WK zowel de 500, 1.000 als 1.500 meter wint.

Video niet beschikbaar

Op de superfinale hoefde ze niet meer, ook niet omdat daar geen officiƫle wereldtitel uitgereikt wordt. Desondanks kwam ze opnieuw als eerste over de eindstreep. Het meest emotioneel was Schulting gisteren na de winst op de 500 meter, omdat ze de overleden Lara van Ruijven opvolgde als wereldkampioene. Een doel dat ze voor aanvang aan het seizoen had. Niet alle goede schaatsers uit de wereld waren overigens aanwezig op het WK in Nederland, Aziaten waren thuisgebleven vanwege het coronavirus.

Selma Poutsma werd vierde in het eindklassement.

Relay

Voor het eerst werd het Nederlands vrouwenteam wereldkampioen op de relay. Suzanne Schulting kwam ook in deze discipline als eerste over de finish. Schulting had Poutsma, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof aan haar zij.

Video niet beschikbaar

De mannen, met Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf in de ploeg, heersten net zo goed. Concurrent Hongarije was halverwege de race gevallen.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie