Sport

Sportforum Keepersprobleem doemt op voor Oranje

EONOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum Keepersprobleem doemt op voor Oranje

Het teleurstellende gelijkspel van het Nederlands voetbalelftal tegen Montenegro, dat was een van de belangrijkste onderwerpen in het Sportforum. Door het puntverlies moet Oranje dinsdagavond alle zeilen bijzetten om het WK in Qatar te halen.

NOS-commentator Arno Vermeulen schetste alle scenario's die mogelijk zijn na het smadelijke puntverlies. Dankzij het gelijke spel van Noorwegen tegen Letland valt de schade nog mee, maar het had er beter uit kunnen zien. En dat was ook te wijten aan een gebrek aan teamspirit vond Jaap de Groot. De sportjournalist van onder andere BNR Nieuwsradio vergeleek het functioneren van het Nederlands Elftal met de Formule 1-renstal van Max Verstappen waar hij een tijdje mocht rondlopen. "Ik hoorde vanmiddag het woord taakbewust vallen, Max Verstappen is 365 dagen per jaar taakbewust."

Volgens Arno Vermeulen viel ook de spelers individueel het een en ander te verwijten. "Ik zag niet een speler waarvan ik dacht: die is bezig om naar een WK te gaan, want dan doe je toch iets extra's." Of de prestatie tegen Montenegro het fundamentele falen van Oranje heeft blootgelegd vindt ESPN-commentator Vincent moeilijk te beantwoorden. "Het is een beetje flauw antwoord, maar dat weten we morgen."

Tijdens de uitzending ontstond er een nieuw probleem. Feyenoord-doelman Justin Bijlow moest zich afmelden omdat hij niet fit is. Tim Krul werd opgeroepen als vervanger, maar de vraag is nu wie het doel van Oranje gaat verdedigen. Vermeulen verwijst nog even naar de uitleg van bondscoach Louis van Gaal dat hij Jasper Cillessen als de nummer drie ziet en de in Duitsland spelende Mark Flekken als de nummer twee. Die laatste heeft echter nog geen minuut in de Nederlandse elftal gespeeld. Daarom denkt Schildkamp ook dat Cillessen de eerste keus zal zijn. "Het zou toch wel heel wonderlijk zijn als je in zo'n wedstrijd iemand met zestig interlands achter zijn naam, eerste keeper van Valencia, dat je die op de bank zet en een keeper die tien jaar lang over het hoofd gezien is in de Bundesliga, dat je die opstelt."

Het leek er even op dat het niet meer de vraag was of Max Verstappen wereldkampioen zou worden, maar vooral: wanneer? Maar na dit weekend zag de Formule 1-wereld er toch wat anders uit. Lewis Hamilton won op zeer overtuigende wijze de Grote Prijs van Brazilië en vooral de kracht van de nieuwe Mercedesmotor maakte indruk. Jaap de Groot komt superlatieven tekort om de strijd tussen Hamilton en Verstappen te beschrijven. "Ze halen het beste bij elkaar naar boven." De Groot vergelijkt de strijd tussen de twee coureurs met historische duels tussen tennissers Bjorn Borg en John McEnroe en boksers Muhammad Ali en Joe Frazier. "Dit is hetzelfde niveau. Het zijn gewoon twee die zoveel beter zijn dan de rest." Dat de strijd af en toe op het scherpst van de snede wordt uitgevochten kan Schildkamp wel waarderen. "Het zijn wel twee gasten met een rafelrandje, zeker als het op de ander aankomt en dat vind ik heel erg leuk."

De maatregelen van het kabinet leiden ertoe dat er bij de beslissende kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal geen publiek aanwezig is. Symboolpolitiek, nattevingerwerk, zijn de omschrijvingen van de forumleden. Geen van allen kan waardering vinden voor het politieke besluit. Schildkamp constateert dat de theaters een beter lobby hebben gevoerd omdat ze de dans zijn ontsprongen maar maakt zich vooral boos over de breedtesport die opnieuw zwaar wordt getroffen. "Al die amateurclubs die al weet ik hoeveel klappen gekregen hebben tijdens die vorige lockdowns waar je nu wel de kantines open mag houden maar waar de ouders van de F3 niet langs de kant kunnen staan."

Ster advertentie
Ster advertentie