Sport
AVROTROS

Mart Smeets over de Giro: terug naar 'de donkere Middeleeuwen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de Giro: terug naar 'de donkere Middeleeuwen'

Tom Dumoulin is er niet in geslaagd om Simon Yates uit de roze leiderstrui te fietsen. In de 34,2 kilometer lange tijdrit tussen Trento en Rovereto moest Dumoulin ruim twee minuten zien goed te maken, maar daar kwam niet in de buurt. Hij was 'slechts' 1 minuut en 15 seconden sneller dan Yates.

Ondanks deze teleurstelling voor Nederland heeft Mart Smeets een nieuw Giro-verhaal opgedoken. Dan blijkt dat de, voorlopig, tweede plek van Dumoulin helemaal niet slecht is. Vandaag gaat Mart terug naar 'de donkere Middeleeuwen van de Giro'. Van 1990 tot 1999 hebben slechts 28 Nederlanders een startplaats in de ronde van Italië gekregen: "Dat is heel opvallend."

Video niet beschikbaar

Waarom was dat? Verschillende Nederlandse ploegen, zoals die van Jan Raas, gingen helemaal niet naar Italië toe. "De koers lag hem niet, en zijn renners ook niet." Alles gooide zijn ploeg op de Tour. "Het is dus ook wel logisch dat de Nederlandse pers in de jaren negentig is weggebleven", concludeert Smeets. "We deden, simpel gezegd, niet mee."

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie