Sport
EONOS

Schaker Niemann speelde meer dan 100 keer vals: 'Zoveel statistische vreemdheden ontdekt'

foto: Champions Chess Tour | STLCC | Crystal Fullerfoto: Champions Chess Tour | STLCC | Crystal Fuller
  1. Nieuwschevron right
  2. Schaker Niemann speelde meer dan 100 keer vals: 'Zoveel statistische vreemdheden ontdekt'

De omstreden schaakgrootmeester Hans Niemann zou in meer dan 100 onlineduels hebben valsgespeeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de schaakwebsite chess.com, dat Niemann de toegang tot het platform voorlopig heeft ontzegd.

Video niet beschikbaar

In Langs de Lijn En Omstreken vertelt schaakjournalist Peter Doggers van Chess.com over het onderzoek. "Het gaat om valsspelen van hem tussen 2015 en 2020. Wij hebben zoveel statistische vreemdheden ontdekt, dat wij het eigenlijk wel weten", doelt Doggers op valsspelen van de 19-jarige Amerikaan.

Niemann won recentelijk van wereldkampioen Magnus Carlsen in St. Louis en daarna troffen de twee elkaar ook bij een onlinewedstrijd. Carlsen gaf daar naar één zet gedaan te hebben op. De Noorse wereldkampioen beschuldigde Niemann vervolgens van valsspelen en weigert nog tegen hem te schaken.

Doggers legt uit dat dit onderzoek zich specifiek richtte op onlinewedstrijden, maar ze hebben ook gekeken naar de fysieke partij tussen Niemann en Carlsen. "Ons expertteam geeft aan die wedstrijd vreemd te vinden. We zeggen daar wel meteen bij dat zolang er geen hard bewijs is, wij hem niet willen veroordelen."

Ster advertentie
Ster advertentie