Sport
NOS

'We moeten niet doen alsof het bij elke voetbalwedstrijd uit de hand loopt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten niet doen alsof het bij elke voetbalwedstrijd uit de hand loopt'

Ook in het profvoetbal wordt uitdrukking gegeven aan het racismedebat. In Engeland speelden 4 clubs met de tekst Black Lives Matter op hun shirts en ook in Nederland houdt het supportersverenigingen bezig. "Incidenten van racisme verdienen het om aandacht te krijgen."

Vorig jaar is de racismediscussie in het profvoetbal al gestart, toen bij een wedstrijd van FC Den Bosch Mendes Moreira een spreekkoor vol racistische leuzen naar zijn hoofd kreeg. "Met de werkgroep 'Voetbal voor iedereen' werken we aan een actieplan", zegt voorzitter van de supportersvereniging van ADO Den Haag, Jacco van Leeuwen in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

Hoewel er in Nederland nu nog niet gevoetbald wordt, is er wel aandacht voor wat clubs in andere landen doen. "Het wordt op de fora besproken." Alle supportersverenigingen hebben zich in de afgelopen weken uitgesproken tegen elke vorm van racisme.

'Heeft een speler rood haar, krijgt hij dat te horen'

Toch vinden de supportersverenigingen dat het niet alleen racisme is wat de aandacht verdiend. "Bij spreekkoren is het de bedoeling dat ze shockeren, jennen en de spelers uit het spel halen", zegt voorzitter van de PSV-supportersvereniging Harrie Timmermans. "Alleen wil ik ook benadrukken: het is niet de intentie om te discrimineren."

Jacco van Leeuwen herkent dat. "Als wij naar PSV gaan, dan zingen we over boeren. Als een speler rood haar heeft, krijgt hij dat te horen." Toch zijn beide heren het er over eens dat je ook te ver kunt gaan. Timmermans: "Elke vorm van grensoverschrijdend gedrag is fout. Dat moeten we dan ook benoemen."

Dat betekent dat voor de supportersverenigingen ook breder gekeken wordt. Het gaat niet alleen om racisme. Van Leeuwen: "Het is goed om racisme te benoemen, maar tegelijkertijd hebben we ook nog geen enkele speler die uit de kast komt." Hij benadrukt dat het belangrijk is om ook naar deze groepen te kijken. "Voetbal moet voor iedereen toegankelijk zijn."

Racismedebat bij supportersverenigingen in het voetbal

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie