Sport
NOS

Met Leerdam en Krol ook twee Europese sprintkampioenen uit Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met Leerdam en Krol ook twee Europese sprintkampioenen uit Nederland

Jutta Leerdam en Thomas Krol zijn de nieuwe Europese kampioenen schaatsen voor sprinters. Op de laatste 1.000 meter maakte Leerdam haar achterstand op de Russin Angelina Golikova goed. Krol leek bij het ingaan van de slotafstand al zeker van de titel.

De spanning was er vooral in het vrouwentoernooi. Op de 500 meter eindigde Leerdam nog als derde, in 37,61. Femke Kok was de betere Nederlandse op die afstand (37,47), maar moest genoegen nemen met de tweede plaats achter Golikova (37,41). De verschillen waren niet groot met het ingaan van de 1.000 meter.

Leerdam moest daarop als eerste in actie komen. Met 1.14,00 klokte ze de snelste tijd tot dan toe. In de laatste rit kwamen zowel Golikova als Kok niet aan haar toptijd. Jorien ter Mors kwam nog het dichtst in de buurt. Door haar uithaal op de duizend won Leerdam het klassement, voor Golikova en Kok.

1.08,02

Regerend kampioen Kai Verbij was al uitgeschakeld na de eerste dag. Toch liet hij zijn kwaliteiten nog even zien, op de 500 meter van zondag was hij de snelste in 34,58. Krol werd slechts achtste, maar ging wel met voorsprong de 1.000 meter in. Zijn enige concurrent was nog Hein Otterspeer, maar Otterspeer reed een krampachtige laatste ronde. Zijn 1.09,08 was de vierde tijd op de 1.000 meter, maar nog wel goed voor een tweede plaats in het eindklassement. Krol was heer en meester met 1.08,02 op zijn tweede 1.000 meter. De Duitser Joel Dufter pakte het brons.

Ster advertentie
Ster advertentie