Sport na corona: 'Online schaken wordt steeds serieuzer genomen'
- Nieuws
- Sport na corona: 'Online schaken wordt steeds serieuzer genomen'
[NOS] Het coronavirus heeft de sportwereld op pauze gezet. Dat geeft tijd voor bezinning en nieuwe inzichten. Wekelijks kijkt NOS Langs de Lijn met een gast naar de tijd na deze crisis. Met deze keer: topschaker Anish Giri.
Aan het begin van de coronacrisis deed Giri mee aan een belangrijk toernooi, het kandidatentoernooi in Rusland. De winnaar van dat toernooi mag het in een tweekamp tegen Magnus Carlsen opnemen om de wereldtitel. Het toernooi werd afgebroken, toen het luchtruim boven Rusland gesloten dreigde te worden gesloten. "Het was best schokkend op die dag, ook al had ik er rekening mee gehouden dat er iets zou kunnen gebeuren", zegt Giri. "Die beslissing kwam niet uit de lucht vallen, maar ik heb lang gedacht dat het toernooi afgemaakt zou worden."
Het is nu wachten tot er weer groen licht is. "Het toernooi is niet van de baan, ik ben nog in de race na een slecht begin. Het is wel een bijzondere situatie. Je moet er voortdurend rekening mee houden dat het ooit weer wordt opgepakt, maar je weet niet wanneer dat is."
Online toernooien
Om in vorm te blijven doet Giri mee aan online toernooien. Hij won in een van die toernooien zelfs van wereldkampioen Carlsen. Giri ziet de belangstelling voor online schaken toenemen. "De kijkcijfers zijn prima. Ik weet niet of het ook sponsormatig interessant is, daar heb ik geen verstand van. Maar je ziet wel dat het online schaken door de toppers steeds serieuzer wordt genomen. Er is veel geld te verdienen, het is nu ook de enige manier om je te bewijzen. Maar het klassieke schaken zal altijd belangrijk blijven."
Giri ziet ook dat het schaken verjongt. "Het schaken wordt al lang niet meer gedomineerd door oudere mensen. Dat heeft zeker met de computer te maken. Jongeren doen veel sneller dan vroeger ervaring op, omdat ze zoveel kunnen spelen als ze willen. Er zijn nu veertienjarige grootmeesters, zelfs kinderen van twaalf en dertien die al op weg zijn naar de top."
Hij hoopt dat het schaken ook populairder kan maken in Nederland, bijvoorbeeld door het kandidatentoernooi te winnen. "Het is haalbaar. Ik heb me goed voorbereid. Ik zie het niet als de laatste kans, ik ben pas 25, maar ik heb wel het gevoel dat dit een belangrijk moment kan zijn. Elke kans moet ik nu grijpen alsof het de laatste is. Maar het is ook weer afhankelijk van de vorm van de dag. Hoe beter jij speelt, hoe slechter de tegenstander is."