Sport
NOS

Verbij prolongeert Europese sprinttitel in Collalbo

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbij prolongeert Europese sprinttitel in Collalbo

Kai Verbij heeft in Collalbo op overtuigende wijze zijn Europese titel op de sprintvierkamp geprolongeerd. De 24-jarige Leiderdorper won drie afstanden en werd tweede op de afsluitende 1.000 meter.

Verbij deed in 2012 voor het eerst mee aan de NK sprint en beleefde vier jaar later zijn doorbraak met goud op de NK en brons op de WK sprint. In 2017 werd hij Europees en wereldkampioen sprint en vorig jaar pakte hij op de WK brons.

In Collalbo profiteerde Verbij weliswaar van een diskwalificatie van Kjeld Nuis, een val van Thomas Krol, een gebrek aan vorm bij de Noor Havard Lorentzen en de absentie van de Rus Pavel Koelizjnikov, maar liet hij ook twee dagen zijn klasse zien.

Het zilver en brons op de EK sprint ging naar de Noren Lorentzen en Henrik Rukke.

Krol wint 1.000, Verbij 500

Na zijn eerdere drie afstandszeges moest Verbij op de afsluitende 1.000 meter alleen Krol voor zich dulden, die in zijn eentje in de eerste rit een nieuw baanrecord reed: 1.08,68.

Op de 500 meter, eerder op zaterdag, bleef Verbij als enige onder de 35 seconden. Met 34,93 bleef Verbij maar 0,04 boven het baanrecord van Jeremy Wotherspoon uit februari 2004 en was hij beduidend sneller dan zijn 35,23 van vrijdag.

Kjeld Nuis, vrijdag gediskwalificeerd op de 1.000 meter, reed met 35,41 de vierde tijd. Thomas Krol kwam niet verder dan de elfde plaats.

Ster advertentie
Ster advertentie