Sport
AVROTROS

Tourpodcast De Kopgroep: De gele trui van Van der Poel

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Tourpodcast De Kopgroep: De gele trui van Van der Poel

Vandaag gaat de Tour de Vogezen in. De leden van De Kopgroep zijn er wel aan toe na de dodelijk saaie etappe van gisteren. Eentje die aantoont dat het wielrennen moet vernieuwen om in de toekomst aantrekkelijk te blijven als schouwspel. "Het is onzin om vijf uur naar niets te gaan kijken", zegt Mart Smeets. "De renners bepalen hoe ze rijden, dat is hun recht maar de kijker is niet gek."

Proloog #3 - Woensdag 10 juli

Spannend nieuws is er ook. Over Amsterdam dat de Tourstart in 2025 wil binnenhalen. En de geruchten over een nieuwe ploeg rondom toptalent Mathieu van der Poel. Ook zijn vader komen we nog tegen. In Honderd jaar gele trui vertelt Mart Smeets het verhaal van de gele trui van Adri van der Poel. De Nederlander droeg in zijn carrière een dag het geel, maar een huldiging als geletruidrager liep hij mis.

Boze opzet

Na afloop van de vierde etappe in 1984 van Valenciennes naar Béthune kreeg de Belg Ferdi van den Haute de gele trui uitgereikt. 's Avonds laat werd de trui met excuses alsnog bezorgd in het hotel waar de Kwantumhallenploeg verbleef. Ploegleider Jan Raas vermoedde boze opzet en was woedend.

En Mart Smeets kan zich daar wel wat bij voorstellen. "Van den Haute reed voor La Redoute, en de etappe finishte die dag in Noord-Frankrijk waar dat bedrijf gevestigd is. Deze vergissing kwam ze publicitair wel heel goed uit."

Van der Poel liep een huldiging en de kussen van de rondemissen mis. Het leverde hem wel 35 jaar later een plek op in De Kopgroep.

Elke Tourdag: een nieuwe podcast De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie