Sport
EO

'Stop met paardensport, het is primitief'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met paardensport, het is primitief'

Ongelukken met dodelijke afloop zijn er niet vaak op de Olympische Spelen. Tenminste, niet als het over mensen gaat… Deze week werd een paard geëuthanaseerd nadat hij kreupel was geraakt tijdens de cross. Dierenethicus Willem Vermaat vindt paardensport niet meer van deze tijd: "Waar is het belang van het paard?" vraagt hij zich af in Dit is de Dag.

Volgens Vermaat worden de paarden gebruikt als een soort slaaf. "Het moet doen wat een mens van hem vraagt, met allerlei dwanginstrumenten", vindt hij. Hij doelt op de zweep of het bit. Vroeger werden paarden nog gebruikt voor de landbouw, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval, stelt hij. "Het is totaal niet nodig om gelukkig te leven."

Samenwerking

De uitspraken van Vermaat kunnen op flinke kritiek rekenen van Olympisch dressuurkampioen Anky van Grunsven. Zij gelooft dat er sprake is van samenwerking tussen mens en paard. "Het brengt een band, paard en mens hebben samen plezier!" Volgens de amazone merk je wanneer een paard blij is en wanneer hij niet goed in z’n vel zit. "Onze taak is om hiermee om te gaan", vindt zij.

Van Grunsven krijgt bijval van paardenfokker Marian Dorresteijn, die zegt dat paarden daadwerkelijk kiezen: "Je kunt een paard niet met geweld dwingen dingen voor je te doen. Als hij geen zin heeft, doet hij het niet."

Video niet beschikbaar

Geen keus

Vermaat vindt dat je niet kunt samenwerken als er geen sprake is van een vrije keuze. "Paarden worden speciaal hiervoor gefokt, wij hebben voor hun geboorte bepaald wat er moet gebeuren. Hoezo is het dan samenwerken?"

Hypothetisch stelt hij voor om dan ook maar ruiters te gaan fokken. "Dat we Michael van der Vleuten vanaf zijn kindertijd op een opblaaspaard zetten. Ja, dan wil hij ook wel ruiter worden. Als je hem geen andere optie geeft, snap ik dat wel…"

Anky van Grunsven vindt Vermaat 'ongeïnformeerd'. Volgens haar moet hij eens één dag met een paard werken, dan weet hij dat de dieren er heel veel plezier in hebben. "Blijkbaar wil hij paarden uit ons leven verbannen, dat lijkt me echt verschrikkelijk", roept ze uit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie