Sport
NOS

Karim Benzema vertrekt bij Real Madrid: ‘Hij heeft alles gewonnen, echt letterlijk alles’

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Karim Benzema vertrekt bij Real Madrid: ‘Hij heeft alles gewonnen, echt letterlijk alles’

Karim Benzema gaat weg bij Real Madrid, zo maakte zijn club vanochtend bekend. Daarmee vertrekt de laatst overgebleven naam uit de Madrileense voorhoede des doods (Cristiano Ronaldo – Karim Benzema – Gareth Bale). Data-analist Bart Frouws duikt in de statistieken van de spits, die lang in de schaduw van de Portugese supervedette opereerde.

14 jaar, 647 wedstrijden en 353 doelpunten. Sinds zijn debuut in 2009 heeft Karim Benzema een indrukwekkende erelijst opgebouwd in Madrid. Hoe lang geleden was dat debuut eigenlijk? Data-analist Bart Frouws plaatst dat gelijk maar in perspectief, door een overzicht te geven van de eerste doelpunten van de spits. De assists waren onder meer van Ruud van Nistelrooy, Royston Drenthe en Rafael van der Vaart. Juist, dat is hoe lang 2009 geleden is.

Van zijn 353 doelpunten scoorde Benzema er 237 in de La Liga. Daarmee staat hij op de vierde plaats in het topscorersklassement van de Spaanse competitie. Op clubniveau staat hij op plek twee, achter Cristiano Ronaldo. "Ik denk dat Ronaldo hem in die schaduw hield. Misschien niet bewust, maar het moest natuurlijk allemaal om Ronaldo gaan", zegt Hugo Borst.

De Spaanse landstitel, het nationale bekertoernooi, de Champions League, de UEFA Super Cup en het WK voor clubteams: allemaal won Benzema ze bijna een handvol keren. "Hij heeft alles gewonnen, echt letterlijk alles", lacht Frouws. Met 25 trofeeën achter zijn naam mag Benzema zich zelfs de meest succesvolle Real Madrid-speler ooit noemen, samen met verdediger Marcelo. Op die manier is hij de laatste jaren toch uit de schaduw van Ronaldo gekomen.

"Opvallend is dat hij, toen Ronaldo was vertrokken, daarna zijn beste seizoenen heeft gehad", vertelt Edwin Winkels, correspondent Spanje en Portugal. "Vooral vorig jaar, toen hij aan één stuk door scoorde. Daarom kreeg hij die Gouden Bal ook."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie