PSV weet opnieuw niet te winnen van directe concurrent

2. PSV weet opnieuw niet te winnen van directe concurrent

PSV speelde negentig minuten lang in de hoogste versnelling tegen Feyenoord, maar kwam niet verder dan 1-1. Zo heeft PSV voor de vijftiende keer op rij niet kunnen winnen van een directe concurrent, zoals Ajax, Feyenoord en AZ.

De vijf verdedigers die Feyenoord had opgesteld hadden het lastig in de eerste tien minuten. PSV voerde direct het tempo op en wilde snel een goal maken. Twee keer kwam de ploeg uit Eindhoven dichtbij, Philipp Max (naast) en Donyell Malen (reflex Nick Marsman met de benen). Het balbezit bij Feyenoord duurde iedere keer niet langer dan drie seconden en bij een counter was PSV snel met zeven verdedigers terug.

Na tien minuten verslapte PSV iets. Het nieuwe centrale duo Nick Viergever-Olivier Boscagli, allebei linksbenig, gaven een aantal keer niet thuis. Bijvoorbeeld in de vijftiende minuut, toen Steven Berghuis de openingstreffer scoorde, met een gekrulde bal waar hij patent op heeft. Daarna kreeg de ploeg van Dick Advocaat via Bryan Linssen en Luis Sinisterra dotten van kansen om de voorsprong uit te bouwen. In de spectaculaire wedstrijd, die in het vervolg van de eerste helft meer in evenwicht was, bracht een prachtige pass van Mario Götze Malen in stelling. Dit keer wist hij Marsman wel te kloppen (1-1).

Marsman uitblinker

In de tweede helft repareerde Roger Schmidt de benarde situatie achterin. Jordan Teze verving Viergever. Ook de teruggekeerde Cody Gakpo kwam na rust niet meer terug. Daarvoor in de plaats kwam Noni Madueke. Deze invaller dribbelde dwars door de Feyenoord-defensie heen. Marsman voorkwam, met hulp van de paal, wederom een PSV-treffer. De wedstrijd werd nog altijd gespeeld in een hoog tempo, met vooral PSV in de aanval. In de slotfase hadden de Eindhovenaren te weinig energie over om onder een sterk verdedigend blok van Feyenoord uit te spelen.

AZ en Vitesse profiteren

AZ is de lachende derde na dit duel. Door de 4-1 overwinning van gisteren op FC Twente staat AZ maar drie punten achter op PSV. Volgende week spelen de teams op plaats twee en drie tegen elkaar. Feyenoord staat vijfde. Concurrent Vitesse won tegelijkertijd met 1-3 van FC Utrecht. Om 16.45 uur spelen PEC Zwolle en Ajax nog tegen elkaar. Die wedstrijd is rechtstreeks te volgen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.