Sport
NOS

Dylan van Baarle rekent af met pech en wint NK op de weg: 'Dit is extra lekker'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dylan van Baarle rekent af met pech en wint NK op de weg: 'Dit is extra lekker'

Zuid-Limburg stond vandaag in het teken van het NK wegwielrennen. De rondjes van Valkenburg naar Sittard, 218 kilometer, zijn een week voor de Tour de France een goede voorbereiding. Dit artikel biedt een overzicht van de finish, evenals voor- en nabeschouwingen.

Dylan van Baarle heeft de pech van dit jaar verdreven en won vanmiddag het NK wegwielrennen in 4:59.30. Olav Kooij eindigde als tweede, Mathieu van der Poel werd derde. Kijk de finish hieronder terug:

Vorig jaar liet Mathieu van der Poel, tweevoudig Nederlands kampioen op de weg, het NK nog aan zich voorbijgaan. "Dit jaar past het in de voorbereiding", zei hij vooraf tegen verslaggever Han Cock. Dat er bovendien een "leuke trui" te winnen viel, was een mooie bonus. Daarbij: het parcours, 218 kilometer en zes rondjes Valkenburg-Sittard, ligt hem goed. Toch was er ook verbazing dat Van der Poel aan de start van dit NK verscheen. Afwezig in de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné: voor liefhebbers waren zijn wedstrijdplannen soms onnavolgbaar. Van der Poel: "Wat andere mensen denken, daar trek ik me niet zo heel veel van aan. Ik doe mijn eigen ding."

Ook Fabio Jakobsen, van oorsprong een sprinter, deed vanmiddag mee aan het NK. Het is een goede voorbereiding op de Tour de France, verklaarde hij. "De lijn is stijgende, de conditie groeit. Dat is ook de bedoeling natuurlijk, met de drie weken Frankrijk die eraan komen. Dit is een laatste keer de benen testen."

Of hij zich verheugt op de Tour? "Half-half. Ik wil natuurlijk vooral presteren. De spanning die erbij komt, dat hoort erbij. Het is een beetje beangstigend, maar ik kijk ernaar uit."

Koen Bouwman vertelde vooraf dat het NK een uitdaging is voor zijn ploeg, team Jumbo-Visma. Dat terwijl Jumbo-Visma met veel renners aanwezig was. "We zeiden in de bus tegen elkaar dat het misschien wel een van de minst leuke koersen van het jaar is om zelf te rijden."

Dylan van Baarle is uiteindelijk dus Nederlands kampioen wegwielrennen geworden, nadat hij de concurrentie op tien kilometer van de eindstreep afschudde. Vooraf was het plan om de winst binnen zijn team, Jumbo-Visma, te houden. Dat ploeggenoot Olav Kooij als tweede eindigde, betekende dat de missie van de Nederlandse wielerploeg geslaagd was.

Van Baarle rekent af met pech

Ook op persoonlijk vlak betekende de overwinning veel voor Van Baarle, die dit voorjaar een aantal tegenslagen kende. In Parijs-Roubaix liep hij bijvoorbeeld een breukje in zijn schouder op, nadat hij op 93 kilometer van de finish hard ten val kwam. Van Baarle, die de Noord-Franse klassieker vorig jaar nog won, miste daardoor ook de Amstel Gold Race. Hoe toepasselijk dat hij uitgerekend in Zuid-Limburg vandaag weer als winnaar op het podium stond. "Ik ben echt heel blij", vertelde hij na afloop hijgend. "Zeker na toch wel een mislukt voorjaar. Veel pech gehad, ziek geweest. Dan is dit extra lekker natuurlijk."

Ster advertentie
Ster advertentie