Sport
EONOS

De eerste dag van een gouden reis

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De eerste dag van een gouden reis

In 2004 roeiden Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk naar olympisch brons in de lichte dubbeltwee. Het succes in Athene leek het einde van het succesduo. Pas jaren later later stapten ze weer samen in de boot. Net op tijd om bij de Olympische Spelen in Peking goud te winnen in dezelfde roeiklasse.

In Langs de Lijn En Omstreken keert bondscoach Josy Verdonkschot terug naar 18 juni 2008. Toen werd de basis voor die gouden medaille gelegd in het Poolse Poznan. Daar werd het kwalificatietoernooi gehouden waar de twee Nederlandse roeisters olympische kwalificatie afdwongen. Een spannende toestand, want het tweetal had al geruime tijd niet meer samen in de boot gezeten. Gezinsuitbreiding en een hardnekkige blessure hielden Kirsten van der Kolk voor een langere periode buiten de boot.

Het gouden roeisucces van 2008

Volgens Verdonkschot was het een project waar hij twaalf jaar later nog steeds door wordt geraakt. De eerste beloning was brons in Athene, de bekroning het goud in Peking. De coach, tevens partner van Marit van Eupen, zag het vanaf een afstandje gebeuren. "Ik was aan de overkant want ik was meegefietst met de wedstrijd. En dan moet je om de baan fietsen en tegen de tijd dat ik in de buurt van de atleten was, waren ze al weer door gemanoeuvreerd richting podium." Dankzij doortastend optreden van chef de mission Charles van Commenee, die een bewaker wegduwde, slaagde de coach erin zijn roeisters te feliciteren.

Het gouden project van Marit, Kirsten en Josy

Twee olympische medailles bewijzen de klasse van een team. Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk waren zo'n team. Maar toch was de samenwerking niet altijd vlekkeloos. Verdonkschot snapt dat wel. In een boot met acht roeisters kan je kiezen met wie je van gedachte wisselt, maar bij een boot met twee roeisters ben je altijd op elkaar aangewezen. Nog altijd zien de coach en de twee roeisters elkaar. Plezierige ontmoetingen, maar zonder herinneringen ophalen. "Ieder heeft zijn eigen leven en andere dingen waar je mee bezig bent. Daar heb je het dan over."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie