Sport
NOS

Overtuigende overwinningen voor allrounders Roest en De Jong

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Overtuigende overwinningen voor allrounders Roest en De Jong

In Heerenveen stond er geen maat op schaatsers Patrick Roest en Antoinette de Jong. Zonder al te veel spanning haalden zij de Europese allroundtitel binnen.

Roest behaalde de titel voor het eerst in zijn carrière. De schaatsen van Jumbo-Visma won eerder vandaag de 1.500 meter in 1.45,53 en kon daarmee de titel amper ontgaan. De spanning was er op de laatste afstand nog wel om plaats twee. Landgenoot Marcel Bosker ging uiteindelijk met de zilveren medaille naar huis. Hij hield de Noor Sverre Lunde Pedersen nipt achter zich.

De Zweed Nils van der Poel maakte op de tien kilometer indruk met de derde tijd ooit in Heerenveen. Hij klom daarmee van de achtste plaats in het klassement naar plaats vier. De derde Nederlander, Marwin Talsma, eindigde als zevende overall.

Schouten de verrassing van het toernooi

De vrouwen dan. Op de afsluitende 5.000 meter hield titelverdedigster De Jong de schade beperkt en won ze haar tweede gouden medaille met een voorsprong van ruim zeven seconden op Irene Schouten. De Jong, die zaterdag twee keer derde werd, maar na de eerste dag wel aan de leiding ging, reed een uitstekende 1.500 meter, versloeg Schouten, de verrassing van het toernooi in een rechtstreeks duel en won in 1.54,83. Ook op de 5.000 meter eindigde De Jong als derde (6.57,72).

Het verschil aan het begin van de slotdag was slechts 0,79 seconde en dus moest De Jong flink aan de bak op de 1.500 meter. Dat deed ze en ze won de afstand met overmacht. Daardoor moest Schouten op de 5.000 meter bijna tien seconden goedmaken, maar dat lukte niet. Ze was wel sneller dan De Jong en reed in 6.55,38 naar de zilveren medaille. Martina Sábliková, vijfvoudig Europees kampioene allround, won de 5.000 meter (6.53,22) en pakte daarmee het brons in Heerenveen.

EK Sprint

De sprinters beginnen nu aan hun slotdag. Zowel het mannen als het vrouwentoernooi is te horen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. Het commentaar is van Sebastiaan Timmerman en Erben Wennemars. Analyses zijn er van Annouk de Rijk.

Ster advertentie
Ster advertentie