Sport

'Merijn Zeeman zette jurylid voor aap'

foto: De Kopgroepfoto: De Kopgroep
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Merijn Zeeman zette jurylid voor aap'

[NOS - AVROTROS] Het nieuws kwam gisteren als een donderslag bij heldere hemel: Jumbo-Visma-ploegleider Merijn Zeeman is de Tour de France uitgezet wegens ontoelaatbaar gedrag. Het UCI-jurylid die beelden van het incident heeft bekeken, was onder de indruk, vertelt Martijn Hendriks in Tourpodcast De Kopgroep. 'Hij sprak van mockery. Voor aap zetten eigenlijk'.

#22 - Opgesloten (S04)

Het duurde nog lang voordat Zeeman zelf met een reactie op de straf kwam, volgens Martijn omdat de Jumbo-Visma-ploeg eerst juist nog andere berichten had ontvangen over de straf. Het is ook opvallend hoe laat de UCI met hun straf naar buiten kwam. Het incident vond al na de etappe van woensdag plaats, maar het communique werd pas donderdagavond verstuurd.

Geen feest op de Champs-Élysées

De uitsluiting betekent natuurlijk niet dat Zeeman naar huis toe zal gaan. 'Je mag niet meer in geaccrediteerde zones komen', legt Martijn uit, 'Dus je mag niet meer in de auto plaatsnemen'. Maar Zeeman kan gewoon nog in hetzelfde hotel verblijven en zal tijdens de koers op afstand moeten communiceren. 'Maar als ze zondag met de vlaggen gaan rijden over de Champs-Élysées en er een feestje bouwen, kan de architect van het succes daar niet bij zijn', zegt Martijn.

'We zijn belazerd'

Over de finish van de etappe van donderdag waren de mannen van De Kopgroep verdeeld. Volgens Mart zijn we belazerd: 'Natuurlijk wil je dat ze gaan sprinten. Dat past bij het wielrennen. Maar het gaat nooit zoals het gaat. We zaten er met de neus bovenop, maar de mens wil belazerd worden.' Martijn kon echter wel genieten van de finish: 'Ik vond het wel mooi. Twee sportmannen die een mooie prestatie leveren. Ik heb liever dit dan zo'n nepsprint waarmee Vinokoerov in Londen op de Olympische Spelen won'.

Joost meende wat dubbele gevoelens bij Carapaz te zien: 'Je ziet dat 'ie Kwiatkowski een duwtje geeft naar de finish, maar op het laatste geeft 'ie zelf toch ook nog een trapje, waardoor het nog een fotofinish wordt'. Desalniettemin hoor je Joost niet klagen, omdat hij op deze manier de juiste etappewinnaar heeft voorspeld in De Natte Vinger.

Ook een gokje wagen op de etappewinnaar van vandaag? Vul je voorspelling in en maak kans een exclusief De Kopgroep-mondkapje.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie