Sport
NOS

Leerdam komt na vijfde wereldbekerwinst net te kort voor eindzege op 1000 meter

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Leerdam komt na vijfde wereldbekerwinst net te kort voor eindzege op 1000 meter

Jutta Leerdam heeft zondag voor de vijfde keer op rij de wereldbeker op de 1000 meter gewonnen, maar grijpt net naast de eindzege in het wereldbekerklassement. Leerdam was in het Poolse Tomaszów wel sneller dan olympisch kampioene Miho Takagi, maar de Japanse behield de leiding in het klassement.

Leerdam (300 punten) kwam uiteindelijk één punt tekort om Takagi (301 punten) te passeren aan kop van het wereldbekerklassement. De Nederlandse won alle vijf wereldbekers waaraan ze deelnam, maar besloot vorige week op advies van haar trainer Jac Orie niet in actie te komen vanwege het aanstaande WK. Leerdam zakte daardoor terug naar de tweede plaats en kon de achterstand op Takagi niet meer goed maken.

Tegen de Zuid-Koreaanse Min-Sun Kim reed Leerdam de tweede tijd ooit in Tomaszów op de 1000 meter voor vrouwen: 1.14,94. De Nederlandse verbeterde de tot dan toe snelste tijd op naam van de Amerikaanse Brittany Bowe. Takagi (1.15,67) werd derde achter Leerdam en de Amerikaanse Kimi Goetz (1.15,54).

Antoinette Rijpma-De Jong stelde teleur met een zevende plaats. Isabel Grevelt eindigde op de negende plek bij de laatste wereldbekerwedstrijd. Over twee weken is het WK in Heerenveen.

Ster advertentie
Ster advertentie