Sport

Hoe de keiharde hockeyster Maartje Paumen haar kwetsbaarheid vond

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de keiharde hockeyster Maartje Paumen haar kwetsbaarheid vond

Twee keer goud op de Olympische Spelen, elf keer de landstitel, tien keer de Europacup I en topscorer allertijden in de Eredivisie; de prijzenkast van Maartje Paumen is indrukwekkend. Dat kon alleen door keihard te zijn. "Minder dan goud was niet goed genoeg", vertelt ze in de podcast Meer Dan Goud, maar na haar carrière ontdekte ze de kracht van kwetsbaarheid.

Meteen luisteren: Maartje Paumen in Meer Dan Goud - Meer dan goud

Al tijdens haar carrière ontdekte Paumen dat de drive minder werd. "Ik ben mezelf een aantal keer voorbijgelopen. Heel de energie was eruit. Ik vond de sport niet leuk meer om te doen omdat ik niet meer lekker in mijn vel zat."

Schelden en tieren

Op het veld bij Den Bosch schreeuwde Paumen wel eens de hele boel bij elkaar. "We hadden een bepaalde cultuur waarin we hard met elkaar omgingen, maar wel met respect, om elkaar beter te maken", vertelt ze. Als ze zichzelf nu terugziet, herkent ze zichzelf niet. "Ik vind het wel grappig; wat maakte ik me druk?" lacht ze. Mensen zien haar wel eens als een bitch, maar dat als ze haar leren kennen, is ze dat helemaal niet.

Afgelopen voorjaar werd Paumen samen met haar partner Savannah moeder van een jongetje. Dit maakte haar ook wel zachter, vertelt ze. "Ik ben een liever en zorgzamer persoon geworden. Ik heb de druk voor mezelf eraf kunnen halen", vertelt ze.

Elke ouder weet dat een kind hebben ook wel om discipline vraagt, zeker als je midden in de nacht gewekt wordt. Daar hielp de sport wel bij, zegt Paumen. "Niet zeiken en gaan", lacht ze.

Meer Dan Goud is een podcast van de EO met Kefah Allush, waarin hij spreekt met voormalige topsporters over de levenslessen die ze leerden tijdens hun carrière. Het is een spin-off van het televisieprogramma Meer Dan Goud.

Ster advertentie
Ster advertentie