Sport

Jan Janssen: zo win je de Tour
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Janssen: zo win je de Tour

Jan Janssen won als eerste Nederlander de Tour de France. Hij begon op 21 juli 1968 als tweede in het algemeen klassement aan de afsluitende tijdrit. Terwijl hij de tijdrit van zijn leven fietste, zakte zijn concurrent Herman Van Springel door het ijs en zo veroverde Janssen de felbegeerde gele trui. Voor de camera van De Nieuws BV vertelt deze wielerlegende wat je nodig hebt om de Tour te winnen en welke Nederlandse renners hoge ogen gooien.

Eigenschappen van een Tourwinnaar

We vroegen Jan Janssen welke eigenschappen een renner nodig heeft om de Tour te kunnen winnen. Volgens de Tourwinnaar van '68 moet een coureur compleet zijn en alle disciplines beheersen: de tijdrit, klimmen, rijden op het vlakke en sprinten. "Daarbij is het van levensbelang", aldus de oud-renner, "dat je in dat peloton van 200 renners bij de eerste twintig bent. Daar gebeuren de minste ongelukken."

Allerlei factoren spelen mee, die een klassement om zeep kunnen helpen, zoals technisch malheur en valpartijen. Janssen: "Het is altijd frappant dat de beste renners weinig gebeurt. Die zijn handig. Er ligt een gat in de weg en daar springen ze overheen. Ik ken renners, dan lag er een lucifertje op de weg en dan vielen ze."

Dumoulin niet kansloos

Jan Janssen acht Tom Dumoulin niet compleet kansloos voor de Tour-winst. "Iedereen heeft er na de Ronde van Italiƫ hoge verwachtingen van. Het kan hoor, we dat in het verleden vaker meegemaakt met renners. Hij gaat waarschijnlijk geen Tour winnen, maar wel etappes." Bauke Mollema, de kopman bij Trek-Segafredo, kan bij de eerste tien eindigen, verwacht Janssen. "Geen Tour-winnaar, maar een goed renner. Hij heeft kwaliteiten, een echte Groninger. Het harde labeur, dan komt hij tot zijn recht."

De stijl van Dumoulin kan de goedkeuring van Janssen wegdragen. Van Mollema's stijl van fietsen is hij minder gecharmeerd. "Het is geen oogstrelende renner. Hij zit een beetje te hakken. Ik zie liever Tom Dumoulin. Maar dat telt niet altijd. Het is de overwinning die telt."

De Tour de France gaat zaterdag 7 juli van start en is live te volgen via de NOS.

De documentaire 'Alles is koers' over Jan Janssen donderdagavond om 20.25 uur te zien op NPO 2 bij Omroep MAX.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie