Sport

Marcel van Roosmalen: 'Theo Janssen was de laatste voetballer waarmee de tribune zich kon identificeren'

NOS
foto: Vitesse-speler Theo Janssen in 2013 (ANP)foto: Vitesse-speler Theo Janssen in 2013 (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel van Roosmalen: 'Theo Janssen was de laatste voetballer waarmee de tribune zich kon identificeren'

Het is een wonder dat het boek over voetballer Theo Janssen er is gekomen. Het schrijfproces viel Marcel van Roosmalen zwaar. Ook Janssen was er regelmatig "helemaal klaar mee". Toch is het gelukt: Theo Janssen. Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins wordt vanavond gepresenteerd in Luxor Live in Arnhem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Janssen dacht het eenvoudiger was om een boek te schrijven, vertelt Van Roosmalen in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Hij dacht met een paar interviews wel klaar te zijn." Zo kwamen er op een gegeven moment twee vrienden binnen. "Daar zijn hoofdstuk 5, 6 en 7" riep Janssen toen. Van Roosmalen: "Maar de een begon onverstaanbaar te brabbelen en de ander was net vrij gekomen en zat nog 'in zijn hoofd opgesloten'. Dat worden korte hoofdstukken, dacht ik toen."

Quote

Hij voegde zich niet naar de maatstaven in het voetbal

Marcel van Roosmalen

Volgens de schrijver is Theo Janssen de meest getalenteerde middenvelder die Vitesse ooit heeft voortgebracht. Toch viel hij vooral op vanwege zijn onorthodoxe gedrag. "Hij dronk zichtbaar een pilsje, stopte niet met roken en keek in het weekend niet naar voetbal. Dan had hij een dagje vrij, zei hij dan."

Van Roosmalen waardeert het juist dat Janssen zich niet naar de maatstaven van het voetbal voegde, terwijl in de voetballerij de heersende gedachte is dat je moet leven voor de sport. "Dat deed hij beslist niet, dat vond ik verfrissend. Het maakte hem 'echt', waarmee hij de laatste voetballer was waarmee je je op de tribune kon identificeren."

Ajax en Audi

In 2011 maakte Janssen een uitstap naar Ajax. Dat hield hij slechts anderhalf jaar vol. "De heen- en terugreis duurde volgens hem zes uur per dag. Dat zal vast zo geweest zijn in zijn beleving."

Ook was er gedoe met de lease-Mercedes die hij van de club kreeg. "Volgens hem werd hij met die auto uitgescholden voor taxi-chauffeur. Dus kocht hij twee Audi's, één voor hem en één voor zijn ex-vrouw. Maar daarmee mocht hij het parkeerdek van Ajax niet op. Dat was de druppel."

Ster advertentie
Ster advertentie