Sport
NOS

Jorien ter Mors wint ook 1000 meter, baanrecord Kai Verbij bij de mannen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jorien ter Mors wint ook 1000 meter, baanrecord Kai Verbij bij de mannen

Jorien ter Mors heeft op het wereldbekerkwalificatietoernooi haar derde afstand gewonnen. Na de 500 en de 1500 meter was ze nu de snelste op de 1000 meter. Kai Verbij won die afstand bij de mannen, in een bewonderenswaardig baanrecord.

In Thialf maakte Ter Mors opnieuw indruk. Met een tijd van 1.14,56 was de schaatsster die terugkeerde op de baan na een periode met blessures 21 honderdsten sneller van Ireen Wüst. Ook Letitia de Jong, Jutta Leerdam en Antoinette de Jong plaatsten zich voor de wereldbekerwedstrijden in Minsk, Nur-Sultan en Nagano. Voor Sanneke de Neeling, de nummer zes, waren de druiven zuur. Ze reed dezelfde tijd als Antoinette de Jong, maar bleek uiteindelijk drie duizendsten langzamer.

Kjeld Nuis was, na zijn zege op de 1500 meter, de grote favoriet voor de kilometer. Net als vrijdag had de rijder van Jumbo-Visma moeite de bochten te houden. Toen ging dat niet ten koste van de snelste tijd, maar vandaag wel. Zijn tegenstander Kai Verbij reed in diezelfde race net wat sneller. Met 1.07,48 reed hij het baanrecord van Nuis uit de boeken. Thomas Krol, Hein Otterspeer en Dai Dai Ntab waren de nummers drie, vier en vijf. Zij plaatsen zich voor de World Cups op de 1000 meter.

Aan het eind van de dag worden er nog massastarts gereden. Het is niet zo dat de schaatsers die daar voorin eindigen automatisch deel mogen nemen aan de wereldbekers. Die keuze is uiteindelijk aan bondscoach Jan Coopmans.

Ster advertentie
Ster advertentie