Sport
EONOS

Gordon Banks: Doelman met onmogelijke reddingen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gordon Banks: Doelman met onmogelijke reddingen

De Engelse pers gaf hem liefkozend de bijnaam 'The Banks of England', Gordon Banks. De voetballegende overleed op 81-jarige leeftijd. De meeste waardering kreeg hij tijdens het WK van 1970 in Mexico. Een ogenschijnlijk onhoudbare kopbal van de Braziliaan Pelé wist hij toch uit zijn doel te ranselen. De actie ging de boeken in als 'De Redding van de Eeuw'.

"Gordon Banks, die is eigenlijk kansloos, maar hij taxeert, hij analyseert, hij reduceert, hij deduceert en hij weet precies met een soort van rare wiskundige reflex in zijn hoofd waar die bal zal komen." Zo omschreef Tom Egbers de actie van Gordon Banks in Langs de Lijn En Omstreken. De presentator van Studio Sport en Studio Voetbal is een erkend liefhebber van het Engelse voetbal en heeft Gordon Banks nooit 'in het echt' zien voetballen, maar wel een keer in levende lijve gezien. "Op Wembley. En dan gaat er een siddering door mijn lichaam. Daar zag ik hem in het echt, dat was de echte Gordon Banks."

Gordon Banks gaf zich nooit gewonnen

Gordon Banks roept bij Tom Egbers warme herinneringen op. "Het was één van de allereerste wedstrijden die ik live op televisie zag, in 1966 de wereldbekerfinale, Engeland - West Duitsland. Dat was zoiets magisch." Gordon Banks vierde zijn grootste successen bij de nationale ploeg en bij Leicester City en Stoke City, de clubs waar hij het langst onder contract stond. Een auto-ongeluk maakte een einde aan zijn carrière als topvoetballer omdat hij het zicht verloor in een van zijn ogen. Een vervolg in het Engelse voetbal liep volgens Tom Egbers uit op een tragedie. "Uiteindelijk is hij manager geworden van een club in de vierde of vijfde divisie, Telford United. Daar heeft hij alles gegeven wat hij had en het ging niet goed. Toen hebben ze hem ontslagen. Dan ben je dus de koning van Engeland eigenlijk, en dan ga je naar zo'n club en dan word je ontslagen. Dat vond hij zo erg dat hij nooit meer een functie in het voetbal heeft geaccepteerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie