Sport

Radio Tour de France: NPO Radio 1 kleurt geel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Tour de France: NPO Radio 1 kleurt geel

Net als elk jaar is Frankrijk deze zomer weer het toneel voor 's werelds grootste wielerronde. Van 7 juli tot en met 29 juli koerst het peloton kriskras door Frankrijk. En NPO Radio 1 zorgt voor verslag, reportages muziek en vermaak.

De Tour de France op NPO Radio 1 wordt vormgegeven door een drietal programma's. Nagenoeg elke dag warmt De Proloog van 13.00 uur tot 14.00 de benen van de wielerfan op. Vervolgens loodst NOS Tour de France de fan door berg en dal naar de eindstreep en in de avond wordt de strijd nabesproken met Langs de Lijn.

De Proloog

Voordat het peloton van start gaat brengt De Proloog je alvast in de stemming voor de etappe die komen gaat. Patrick Lodiers ontvangt twee gasten die beiden wielerfanaten zijn. Eén uit de wielerwereld en de ander een pure liefhebber.

Verder is er dagelijks een bijdrage vanuit Frankrijk van verslaggever Roelof de Vries, die voor het eerst het gekkenhuis van de Tour-karavaan meemaakt. En uiteraard wordt er gebeld met Gio Lippens voor de laatste updates.

Radio Tour de France

Na een klein jaar afwezigheid is NOS Radio Tour de France vanaf zaterdag 7 juli weer te horen op NPO Radio 1. Na De Proloog nemen Gert van 't Hof en Robbert Meeder het presentatiestokje over. En daar het precies vijftig jaar geleden is dat Jan Janssen de tour won wordt er dagelijks, met stukjes radio-commentaar van die tour, aandacht besteedt aan de overwinning.

Voor verslag vanuit Frankrijk zit Gio Lippens bij de finish, gaat Sebastiaan Timmerman weer de motor op en zijn Steven Dalebout en Corné Hendriks de interviewers ter plaatse. Verder is Cindy Pieterse er uiteraard weer met De Kwis Die Niet Te Googelen Is en houdt de NOS een oogje in het zeil voor wat er online allemaal speelt rondom de Tour.

Opletten!

Driemaal gedurende de Tour eindigt de etappe eerder dan normaal, vanwege het WK-voetbal in Rusland. Op 7, 14 en 15 juli eindigt de etappe omstreeks 16.00 uur. Radio NOS Tour de France start die dagen om 13.00 uur.

Langs de Lijn

Na al het koersgeweld van die dag blikt Langs de Lijn dagelijks terug naar de etappe van die dag. Met rapportages vanuit Frankrijk en uiteraard met wielerkenners die ingaan op het wel en wee van de renners gedurende de drie slopende weken.

Langs de Lijn En Omstreken begint doorgaans om 20.30 uur en valt te beluisteren tot 23.00 uur.

Het parcours

De Tour de France kent dit jaar een achttal vlakke etappes, een vijftal heuveletappes en zes bergetappes, waarvan er drie bergop eindigen. Daarnaast zijn er nog tweetal tijdritten, een teamtijdrit en een individuele. Na laatstgenoemde tijdrit zal de winnaar bekend zijn want daarna volgt alleen nog, voor de liefhebber bekende, vlakke etappe die eindigt op de Champs-Élysées.

Voor de eerste rustdag doet de 105e editie van de Tour in de negende etappe ook Roubaix aan. De tourorganisatie kon het niet laten het peloton over 21 kilometer aan verraderlijke kasseien te laten koersen.

Knotsgek

Opvallender echter is etappe 17. Deze bergetappe is slechts 65 kilometer lang maar belooft knotsgek te worden. De organisatie kiest ervoor de gehele top 10 naast elkaar te laten starten op de eerste startrij. In de volgende 'kooi' krijgen de nummers 10 tot en met 20 een plekje. Daarna de nummers 20 tot en met 40 om vervolgens met groepen van 40 te starten. Het is de teams eraan gelegen tot die etappe zoveel mogelijk renners hoog in het klassement te plaatsen.

etappe 17

De Koninginnenrit

Etappe 12 leidt de renners van Bourg-Saint-Maurice Les Arcs naar de Alpe d'Huez. De renners moeten drie cols van de buitencategorie trotseren. De laatste col is de Alpe d'Huez, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.1% over een lengte van 14 kilometer. Liefhebbers: neem 19 juli vrij!

Tour top 100

Vorig jaar vroegen we luisteraars hun favoriete Tour de France-nummer in te sturen. Het resultaat is een heerlijk lijstje aan chansons. De NPO Radio 1 Tour Top 100 kun je gratis beluisteren via Spotify.

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }
Ster advertentie
Ster advertentie