Sport

Mart Smeets over de Giro: Appie Donker uit Amsterdam

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de Giro: Appie Donker uit Amsterdam

Mart Smeets deelt bij EenVandaag een stukje Giro-geschiedenis uit Amsterdam. Wielrenner Appie Donker is er een in de categorie 'niemand kent hem, maar wat een held.' Donker was in de jaren '50 loodgieter in Amsterdam. Hij reed koersjes in de buurt en deed het in 1957 goed in de B-Ronde van Vlaanderen. In 1957 krijgt hij telefoon, met de vraag: wil jij de Giro rijden?

Mart Smeets vertelt: "Hij wist niet wat die Giro was, maar Appie dacht: ik kom wel." Niemand kende hem, maar hij kon prima fietsen en reed zichzelf dagelijks kapot. "Hij nam zijn eigen zadel en stuur mee en kreeg in Italië een fiets. Nog nooit reed hij tegen een berg op, maar hij was er wel." Smeets noemt het een 'fabelachtig verhaal'.

Uiteindelijk wordt Donker 56ste in het eindklassement. "Appie Donker is voor mij een grootheid. Hij werkte zich de ballen uit de broek en reed voor eens in zijn leven tussen de grootheden. Ik neem mijn hoed voor hem af."

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie