NOS

PSV mag blij zijn met punt op bezoek bij Heracles

2. PSV mag blij zijn met punt op bezoek bij Heracles

PSV is tegen het eerste puntenverlies aangelopen in de Eredivisie. Trainer Roger Schmidt en het Heracles Almelo van zijn leermeester Frank Wormuth waren aan elkaar gewaagd. Twee strafschoppen, 1 om 1, brachten de eindstand van 1-1 op het scorebord.

Donyell Malen ontbrak in de basisopstelling. De PSV-spits speelde in veel wedstrijden dit seizoen mee, terwijl hij net terug was van een zware knieblessure. Daarom gaf Schmidt rust aan de international. Daarnaast kregen Nick Viergever en Michal Sadílek voor het eerst dit seizoen een basisplaats en vormden Mohamed Ihattaren en Cody Gakpo het spitsenduo.

'Schouderhands'

De twee ploegen waren gelijkwaardig in de eerste helft. Commentator Andy Houtkamp had daarom lof over voor Heracles. Op dat moment kwam er een goede aanval van de ploeg uit Almelo waarbij de bal op de paal belandde. Scheidsrechter Jochem Kamphuis floot tegelijkertijd omdat hij ervan overtuigd was dat Nick Viergever hands had gemaakt. Op de beelden was duidelijk te zien dat hij de bal met de schouder raakte. Desondanks mocht Rai Vloet aanleggen vanaf elf meter. De oud-speler van PSV schoot linksonder van keeper Yvon Mvogo in de benedenhoek (1-0).

Gelijkmaker Max

Schmidt greep hard in halverwege. In de tweede helft betraden Malen, Ryan Thomas en Madueke tegelijk het Erve Asito. Het spel van Michal Sadílek, Mauro Júnior en Mohamed Ihatarren kon de Duitse coach niet bekoren. De wissels brachten direct resultaat. Teun Bijleveld maakte een overtreding op Madueke, waarna PSV een strafschop kreeg. Philipp Max scoorde vanaf de penaltystip de gelijkmaker. De Duitser mocht de penalty nemen nadat Malen er eerder dit seizoen een had gemist.

De verloren zoon, Silvester van de Water, was inmiddels ingevallen bij Heracles. Hij was betrokken bij de gevaarlijke aanval die voor de voeten kwam van Vloet. Hij probeerde opnieuw Mvogo te passeren. Op miraculeuze wijze tikte de Zwitserse keeper van Kameroense afkomst links van zijn lichaam de bal weg. In het slotkwartier bleef het verwachte vuurwerk uit. Heracles bleef goed overeind omdat PSV te weinig creativiteit aan de bal toonde en de Eindhovense club nauwelijks kansen creëerde.

Heracles had wat betreft spelbeeld misschien recht op meer. PSV kijkt na drie gespeelde wedstrijden al tegen een achterstand aan op Ajax en sc Heerenveen.