Sport
NOS

Ajax-aanvoerder Bergwijn: 'Bommetjes gooien, daar is de media goed in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax-aanvoerder Bergwijn: 'Bommetjes gooien, daar is de media goed in'

Ajax-aanvoerder Steven Bergwijn sprak met verslaggever Joep Schreuder na de 5-2-nederlaag bij PSV, die de Amsterdamse club tot de laatste plaats in de eredivisie heeft veroordeeld. Er gaan geruchten over een winters vertrek van de 26-jarige spits, mogelijk naar het Saudische Al-Ettifaq. Bergwijn is resoluut: dat speelt volgens hem niet. "Bommetjes gooien, daar is de media goed in."

Video niet beschikbaar

Was het vertrek van Ajax-hoofdtrainer Maurice Steijn noodzakelijk? Aanvoerder Steven Bergwijn weegt zijn woorden zorgvuldig na de 5-2-nederlaag bij PSV, die de Amsterdamse club tot de laatste plaats in de eredivisie heeft veroordeeld. Vijf tegendoelpunten, het is veel. Maar Ajax kwam in de eerste helft twee keer op voorsprong en - belangrijker nog - toonde tekenen van leven. Snelle uitbraken, aanvallen die slaagden, het zelfvertrouwen leek even terug onder interim-coach Hedwiges Maduro.

Bergwijn denkt even na, maar antwoordt dan: "Er is gewoon een plan, ik denk dat elke voetballer dat nodig heeft. Iedereen weet wat hij moet doen en heeft zijn taken." Zijn antwoord impliceert dat Maduro in de kleine week die hij heeft gehad, flink aan de samenwerking op het veld heeft gesleuteld.

'We voetbalden ineens niet meer'

Ruststand 1-2, een voorsprong voor het zo geplaagde Ajax. Nota bene tegen de ongeslagen koploper. Maar in de tweede helft keerde PSV het tij. "Ik weet niet wat het was, we voetbalden ineens niet meer", vertelt Bergwijn. "Dan ga je in hun spel mee en krijg je snel een goal tegen. Dat mag niet."

Dan vraagt verslaggever Joep Schrueder of Bergwijn wel blij is met de aanvoerdersband. Hij staat niet bekend als leider, iemand die een verbindende factor kan zijn in een elftal dat naarstig op zoek is naar zelfvertrouwen. "Ik vind het een eer natuurlijk, maar vanaf dag één is de media er al mee bezig: is het wel een goede aanvoerder? Alleen maar bommetjes gooien en onrust creëren."

Bergwijn reageert geïrriteerd. "Maar wat is nou een goede aanvoerder? Zijn jullie erbij als ik in de kleedkamer ben? Nee toch? Of wat baseren jullie dat dan, op hoe ik op het veld rondloop? Ik ben er een beetje klaar mee. Het is maar een aanvoerdersband - jullie maken het groter dan het is." De geruchten dat hij mogelijk openstaat voor een vertrek naar Al-Ettifaq, noemt hij onzin. "Bommetjes creëren, daar zijn jullie goed in."

Quote

Bommetjes gooien, daar is de media goed in

Ajax-aanvoerder Steven Bergwijn na de 5-2-nederlaag bij PSV

"Hij reageert zoals een aanvoerder juist niet zou moeten reageren", vertelt studio-analist Robert Maaskant. Natuurlijk, de crisissfeer die rond Ajax hangt draagt daaraan bij. "Hij bijt van zich af, maar om de media de schuld te geven van het gooien van bommen gaat te ver. Je mag als journalist prikkelend zijn."

"Ik vind dat je als aanvoerder altijd de mensen te woord moet staan", vervolgt Maaskant. "Dat doe je door tegen de journalist te spreken. Nou, dan mag je best zeggen dat je het niet zo'n goeie vraag vindt van de journalist."

'Dit interview draagt bij aan leedvermaak'

Maaskant vervolgt: "Ajax is natuurlijk aan alle kanten aangeschoten wild op dit moment. Voor heel veel mensen is dat leedvermaak, daar draagt dit interview aan bij."

Op de vraag of hij naar Saudi-Arabië vertrekt, reageerde Bergwijn dus resoluut: dat speelt volgens hem niet. Maaskant: "Hij heeft niet alleen voor Ajax gekozen voor de zak geld, maar ook voor de sociale omgeving. Hij heeft natuurlijk al wat avonturen gehad en ik denk dat hij daar op zijn plek is. Ik verwacht niet dat hij snel voor het geld zal kiezen. Ja, er zal een verschil zijn - in Saudi-Arabië kan je de komende generaties ook financieel onafhankelijk maken."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie