Sport

'Emotioneel heeft Dirk Kuijt zich helemaal uitgehold'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Emotioneel heeft Dirk Kuijt zich helemaal uitgehold'

Een lang gekoesterde wens van Dirk Kuijt ging precies een jaar geleden in vervulling: hij werd met Feyenoord landskampioen. Jarenlang leefde hij toe naar dit kampioenschap. Hoe hij dat deed is te lezen in het boek Het geloof in succes, dat hij schreef samen met chef-sport van De Telegraaf, Jaap de Groot. De Groot vertelt erover in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

De missie van Kuijt

De Groot was in eerste instantie sceptisch om dit boek te schrijven. Na de autobiografie van Johan Cruijff wilde hij niet een tweede keer hetzelfde kunstje doen. Toch slaagde Kuijt erin hem over te halen en werd De Groot snel gegrepen door zijn verhaal. Hoewel Kuijt al behoorlijk wat gepresteerd had, als topscoorder van Nederland en winnaar van de Gouden Schoen, had hij met zijn team nog niks gewonnen.

Daarom werd het zijn missie om na zijn terugkomst uit Turkije in 2015 met Feyenoord het kampioenschap te beleven. "Hij heeft die gedachteswitch gemaakt van het 'gaat niet om mij, maar om het team'", legt De Groot uit. "En uiteindelijk zie je dat proces, dat hij met het collectief bezig was."

Voetbal als metafoor

Volgens De Groot is dat ook precies waar de kracht van dit boek in ligt. Voetbal wordt gebruikt als metafoor voor een proces dat je overal tegenkomt wanneer je samen iets nastreeft in groepsverband, of dat nou in de supermarkt of in de wetenschap is. "Je krijgt een spiegel voorgehouden, niet alleen in de voetbal, maar in de hele maatschappij", aldus De Groot. "Fascinerend is dat je dat proces vanuit de kleedkamer van Feyenoord krijgt aangereikt." Zo zijn de ruzies met Giovanni van Bronckhorst voor iedereen eigenlijk heel herkenbaar: "Soms heb je een hekel aan je baas, soms minder en soms omarm je hem, maar uiteindelijk ga je toch samen voor dat ene doel. En dat heeft Kuijt echt fantastisch onder woorden gebracht."

Enorme impact

Ook fascinerend is de emotionele impact die dit proces op Kuijt gehad heeft. In het boek is te lezen dat het voor hem niet altijd even gemakkelijk was. "Emotioneel is hij echt tot de grens en misschien wel erover heen gegaan", vertelt De Groot. Zelfs nu heeft het nog enorme impact. Zo werd Kuijt bij het lezen van het manuscript behoorlijk emotioneel en werd het duidelijk dat het nog heel hoog zit bij de voetballer en zijn familie.

"De rapportcijfers van de kinderen werden minder en de vrouw van Kuijt heeft ook emotioneel een paar tikjes gehad", aldus De Groot. "Dat geeft aan hoe groot de stress is geweest, maar ook hoe knap het is dat veel mensen dat niet door hadden. Fysiek had hij nog vier, vijf jaar door kunnen gaan, maar emotioneel heeft hij zich helemaal uitgehold."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie