Naar homepage
Sport

KNVB spreekt van 'historisch moment': vanaf volgend seizoen gemengd voetbal in hoge competities
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNVB spreekt van 'historisch moment': vanaf volgend seizoen gemengd voetbal in hoge competities

Vrouwen mogen vanaf volgend seizoen tot aan het hoogste amateurniveau meevoetballen met de mannen. De KNVB biedt zelfs een begeleidingstraject aan om speelsters makkelijker te laten instromen. Verenigingen hoeven op hun beurt geen dispensatie meer aan te vragen.

De voetbalbond spreekt zelfs van een mijlpaal, een "historisch moment voor het amateurvoetbal én wereldwijd". Dat beaamt Roos Brouwer van de KNVB in Nieuws en Co: "Er zijn in Europa negen landen waar geen leeftijdsgrens is voor het gemengde voetbal, maar het komt niet of nauwelijks voor dat dat bij de senioren ook daadwerkelijk gebeurt."

Hoewel het huidige amateurseizoen vanwege de coronapandemie maar een paar wedstrijden duurde, maakte de KNVB wel werk van een pilot bij de Friese amateurvereniging vv Foarut. Daar kreeg Ellen Fokkema vorig seizoen toestemming van de bond om met het eerste mannenteam mee te doen.

De ervaringen met Fokkema hebben de KNVB ertoe bewogen de regelgeving voor gemengd voetbal zelfs flink te verruimen, tot en met de A-categorie bij de amateurs aan toe. Dat is tot en met de tweede divisie, het derde niveau van Nederland.

Tegen Ajax, Feyenoord en PSV

Theoretisch gezien kunnen er volgend seizoen dus ook vrouwen tegen Ajax, Feyenoord en PSV spelen in de KNVB-beker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "Gemengd voetbal was in Nederland tot dusver mogelijk in de gehele jeugd."

Vrouwen mochten in de senioren wel in de B-categorie bij de mannen actief blijven, de laag spelende reserveteams. "Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit", aldus Van der Zee.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie