Naar homepage
Sport

Hoe Tourwinnaar Joop Zoetemelk na 20 jaar weer ging lachen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Tourwinnaar Joop Zoetemelk na 20 jaar weer ging lachen

Veertig jaar geleden won Joop Zoetemelk de Tour de France. De jaren na zijn wielercarrière leidde hij een teruggetrokken bestaan. Sinds zijn tweede huwelijk bloeit hij weer helemaal op. Regisseur Ariane Greep maakte een documentaire en ontdekte hoe Zoetemelk na jaren weer ging lachen.

Waar is Joop?

Twintig jaar lang leefde hij een teruggetrokken bestaan. "Hij deed geen grote interviews, kwam niet meer naar de Tour en andere evenementen en deed geen leuke dingen meer", zegt Greep. Toen ze hem vroeg naar de reden van zijn publieke afwezigheid zei hij: 'iedereen weet waarom dit was, maar ik wil er niet meer over praten'.

20 f4b8f0ee55 ANP 301449351
Joop Zoetemelk is de winnaar van de 67ste Ronde van Frankrijk.

Rampzalig

Eén keer sprak hij openhartig over die tijd in een boek. "Zijn eerste vrouw was alcoholist geworden en hij maakte een foute beslissing door in het tweede huis van haar ouders te gaan wonen", vertelt Greep. Later trokken zijn schoonouders bij hen in en werd er stevig gedronken. "Dat was echt rampzalig voor Joop."

"Haar vader was echt een bullebak. In 1980 zijn haar ouders uit Parijs verhuisd en bij hen komen wonen. Weggaan was voor hem geen optie", zegt Greep. "Als hij zou gaan, zou hij zijn kinderen nooit meer zien, had zijn schoonvader gezegd."

Tweede liefde

Zijn tweede vrouw Danny kende hij al twee jaar voordat ze een relatie kregen. Ze komt uitgebreid aan het woord in de documentaire. Ze vertelt hoe hij jarenlang alles opkropt en ze noemt zelfs het woord mishandeling als ze spreekt over zijn eerste huwelijk.

Volgens Greep wist Danny toen ze hem ontmoette weinig van zijn wielercarrière. "Ze waren buren, maar hij praatte daar niet over." Al Googlend komt ze achter zijn Touroverwinning en langzaam laat ze hem vertellen over wat er allemaal is gebeurd. Greep: "Het is Danny die hem weer een beetje in het openbare leven duwt."

Glinstering

Ze zoeken samen al zijn wielerspullen uit en richtte een klein museumpje op de zolder van hun huis. “Hij werd best emotioneel toen ze alles gingen uitzoeken.”

Stukje bij beetje ging Zoetemelk meer praten over zijn wielerverleden. Ook trad hij meer naar buiten in interviews en zag je hem vaker bij evenementen. Hij ging weer dingen doen die hij leuk vond zoals skiën. Greep: "De glinstering kwam bij hem terug."

De documentaire Joop! Eindelijk weer kampioen wordt vanavond om 22.10 uitgezonden op NPO2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie