Sport
NOS

Grote zege? Kan beter. Fors verlies? Nee hoor, kijk maar - Trainersretorica uitgelegd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote zege? Kan beter. Fors verlies? Nee hoor, kijk maar - Trainersretorica uitgelegd

Wint een ploeg overtuigend, dan wijst de trainer op alles wat écht beter moet. En incasseert het team een forse nederlaag, dan zijn er in ieder geval nog genoeg lichtpuntjes aan te wijzen. Coaches lijken na een wedstrijd vaak precies het tegenovergestelde te zien dan interviewers. Wat is dat toch voor opmerkelijk mechanisme?

PSV won zaterdagmiddag in Enschede met 3-0 van FC Twente. De laatste keer dat Twente een thuiswedstrijd verloor, was in mei 2022 - een fraaie statistiek voor PSV om te doorbreken. Reden voor een feestje? Niet als het aan coach Peter Bosz ligt, wordt tijdens het interview na de wedstrijd duidelijk. De 60-jarige trainer wijst op van alles: slordigheid, spelers die slecht in de wedstrijd zaten. Ja, het is knap, voegt Bosz eraan toe. Maar goed gespeeld?

'Een trainer wil dat het in de rust al beslist is'

"De buitenwereld vindt PSV geweldig, maar Bosz ziet veel scherper dan alle anderen dat zijn ploeg geen kansen creëerde", legt Andries Jonker uit in de studio van Langs de Lijn. Hij is momenteel bondscoach van de Oranjevrouwen. "Uiteindelijk wordt het 1-0, na rust wordt het via een klutsgoal 2-0. Ook dat realiseert hij zich. Daarna duurt het heel lang voordat ze de deur definitief in het slot gooien. Als trainer ben je dan niet tevreden. Je wil dat het in de rust al beslist is."

Dan de andere kant van de medaille. Almere City werd zondagmiddag in eigen huis met 5-0 afgedroogd door Heracles Almelo, dat al een tijdje geen eredivisieduels meer had gewonnen. Almere-trainer Alex Pastoor zag opvallend veel perspectief na de forse nederlaag.

Quote

Een trainer zal de boel niet afbreken, dat helpt helemaal niks

Andries Jonker

"Als hij dan ook nog eens zout in de wonden gaat strooien", verklaart Jonker, "dan kan hij zijn ploeg volgende week oprapen. Natuurlijk bagatelliseert hij de nederlaag." Volgens Jonker moet een trainer altijd bedenken dat een interview ook zijn eigen spelers bereikt. "Die moeten de week erop weer winnen."

Nabespreking

Jonker verwacht dat een trainer, Pastoor in dit geval, na zo'n nederlaag ook zo veel mogelijk focust op de positieve dingen. "Als hij morgen de nabespreking houdt met zijn spelers, gaat hij de boel ook niet afbreken. Dat helpt helemaal niks. Hij zal uiteraard benoemen wat er niet goed ging, maar hij zal vooral moeten benoemen wat wél goed is gegaan."

De interviews na een wedstrijd liggen onder een vergrootglas sinds Wout Weghorst vorige week gefrustreerd reageerde op een kritische vraag van NOS-verslaggever Arman Avsaroglu. Oranje had zich net geplaatst voor het EK, na een 1-0 zege op Ierland. Dat deed het Nederlands elftal alleen niet met mooi voetbal, benadrukte Avsaroglu.

Geen toeval

Jonker: "Ik had de indruk dat er binnen de spelersgroep van Oranje was gesproken over hoe ze zich zouden uiten." Jonker doelt op het interview met Virgil van Dijk. "Die pakte eigenlijk meteen de regie en zei: luister, ik heb geen zin om negatief te zijn."

"Ik denk dat dat de strekking was van wat er was afgesproken", vervolgt Jonker. "Ik ben er niet bij geweest, maar het kan geen toeval zijn dat twee spelers zich op die manier uiten. Weghorst deed dat alleen veel ongelukkiger."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie