Sport
NOS

Nederlandse allroundtitels voor Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse allroundtitels voor Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong

Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong stonden zondag op de hoogste trede van het podium van de NK Allround in Heerenveen.

Blokhuijsen werd voor de derde keer nationaal allroundkampioen. Marcel Bosker, de kampioen van 2018, en titelverdediger Douwe de Vries grepen zilver en brons.

Blokhuijsen, die de titel ook in 2016 en 2017 pakte, stelde ook deelname aan de WK allround veilig. Daarvoor hadden Sven Kramer en Patrick Roest zich op grond van hun prestaties bij de NK afstanden al geplaatst. Zij namen, net als vorig jaar, niet deel aan de NK allround. Blokhuijsen vergrootte op de tweede dag van de NK zijn voorsprong op Bosker door hem op de 1.500 meter en de 10 km in een direct duel te verslaan.

De Jong dominant, WK-ticket voor Wijfje

Antoinette de Jong is voor de tweede keer in haar schaatscarrière Nederlands kampioene allround geworden. In Heerenveen eindigde De Jong, die in 2016 ook de nationale titel greep, weliswaar als tweede op de 1.500 en de afsluitende 5.000 meter, maar ze behield de leiding in het klassement.

Ook voor Melissa Wijfje was het een succesvol Nederlands kampioenschap. De 24-jarige schaatsster versloeg De Jong op de 1.500 meter (1.54,94 om 1.55,94) en hield op de vijf kilometer de schade beperkt. Ze eindigde in het klassement als tweede.

Omdat De Jong en Ireen Wüst zich bij de NK afstanden in december al hadden verzekerd van een startbewijs voor de wereldkampioenschappen allround, gaat het derde WK-ticket naar Wijfje. Dat toernooi is eind februari in het Noorse Hamar.

Ster advertentie
Ster advertentie