Sport
NOS

Hamilton wint door betere tactiek dan Verstappen in Barcelona

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hamilton wint door betere tactiek dan Verstappen in Barcelona

Lewis Hamilton heeft zijn voorsprong in de Formule 1 verstevigd met een overwinning in Spanje. Max Verstappen passeerde zijn concurrent vlak na de start, maar had later in de wedstrijd met oudere banden een langzamere auto, waardoor Hamilton zegevierde.

Hamilton behaalde gisteren zijn honderdste pole in zijn carrière in de Formule 1. Het verschil met Verstappen was klein. Omdat het in Barcelona lastig inhalen is, was het wachten op de eerste bocht. Verstappen viel direct aan. Hamilton hield in om een botsing met de wagen van de Nederlander te voorkomen. Zo pakte Verstappen direct de leiding in de GP van Spanje.

Hamilton bracht zichzelf in de problemen...

Achter de twee favorieten ontstond een groot gat. Charles Leclerc bleef lange tijd Valtteri Bottas voor. Het verschil tussen Verstappen en Hamilton bleef wel klein. Een ander doorslaggevend moment zouden de pitstops worden. Verstappen dook in ronde 25 als eerste de pitstraat in voor een bandenwissel. Een aanvallende strategie van Verstappen zelf, al had zijn team Red Bull-Honda dat niet helemaal in de gaten. Een van de achterbanden stond nog niet klaar, waardoor Verstappen een beetje tijd verloor. Hamilton bleef nog even doorrijden en bracht zichzelf zo in de problemen. Na zijn pitstop kwam de Brit weer achter de winnaar van de GP van Barcelona in 2016 uit.

...of toch niet?

De snelheid was er uit bij Verstappen. Hamilton kwam dichter en dichter bij en kon zelfs aan een inhaalmanoeuvre denken. Maar Mercedes koos voor een andere tactiek. Hamilton ging vroeg naar binnen voor een tweede pitstop en kwam achter Bottas terecht, die inmiddels Leclerc voorbij was. In dit geval reed Verstappen lang door op zijn oude banden en probeerde zonder twee pitstop uit te rijden. Bottas moest van Mercedes aan de kant om ruimte te maken voor de aanval van Hamilton op Verstappen.

Verstappen kansloos tegen snelle Hamilton

Verstappen ging niet eens ver in het verdedigen. Hij gaf de koppositie in ronde 60 van de 66 over. De Nederlander was kansloos tegenover de veel snellere Hamilton. Verstappen stopte nu wel, om nog een bonuspunt te kunnen scoren met de snelste ronde van de wedstrijd. Dit lukte, maar Verstappen kwam niet meer in de buurt van winnaar Hamilton. Bottas werd derde in Barcelona.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie