Sport
NOS

Worthy de Jong stopt met 5x5-basketbal: 'Ga bij 3x3 nog meer mooie dingen bereiken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worthy de Jong stopt met 5x5-basketbal: 'Ga bij 3x3 nog meer mooie dingen bereiken'

Basketballer Worthy de Jong (34) werd afgelopen seizoen kampioen en 'most valuable player' (MVP) van de BNXT League, de hoogste basketbalcompetitie van de Benelux, en toch stopt speler van ZZ Leiden ermee. Ondanks dat het contract van De Jong nog een jaar doorliep. "Dit is een mooie icing on te cake", zegt hij in Langs de Lijn en Omstreken.

De Jong zegt dat hij het plezier in het spelletje was verloren. "Ik miste dat ik naar de training en de wedstrijd kon komen en lekker ging spelen. Ik hield mij de afgelopen jaren te veel bezig met andere dingen dan basketbal. Ook had ik niet de beste connectie met de coach."

Daarnaast denkt de Jong, die meer dan tien jaar op professioneel niveau gebasketbald heeft, aan zijn vriendin. In zijn relatie draaide alles om de sport van De Jong, terwijl zijn vriendin ook een carrière heeft waar ze in wil investeren. "Dat verdient ze." En daarom mag zijn vriendin nu op pad, terwijl hij veel bij 'de kleine' zal zijn.

Het basketbal definitief achter zich laten doet de Jong niet. In zijn nieuwe agenda is er wel ruimte voor 3x3 basketbal. De Jong wil dus niet spreken van een definitief afscheid en stoppen op het hoogtepunt. "Ik denk dat ik bij 3x3 nog meer mooie dingen ga bereiken."

Klik op het bovenstaande videofragment voor het hele gesprek met Worthy de Jong

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie