Sport
EONOS

'Ik zat te twijfelen om in de rust naar huis te gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik zat te twijfelen om in de rust naar huis te gaan'

Zondagavond, rond de klok van zes, barstte het opgefokte zooitje los in de Kuip. PSV en Ajax troffen elkaar in de finale van de KNVB-beker. "Ik had de neiging om in de rust al naar huis te gaan", klinkt het in het Sportforum bij Langs de Lijn en Omstreken. De finale van de KNVB-beker wordt uitgebreid besproken met forumleden Andy Houtkamp (NOS), John Graat (Trouw) en Vincent Schildkamp (ESPN).

'Mag ik naar huis?'

Het waren niet de zwaarste 45 minuten van Houtkamps commentaar-carrière, maar: "Ik heb me zelden zo geërgerd. De beide aanvoerders, Tadic en De Jong, waren nota bene het ergst. Ik snap dat niet. Vaak is het publiek de boosdoener, ditmaal waren het de halve zolen op het veld."

Graat moet eerlijk bekennen dat hij in de rust twijfelde om naar huis te gaan. "Ik had al genoeg om mijn artikel te schrijven", grapt Graat. "De spelers en de trainers waren vervelend en ook buiten het veld ging het mis. Spreekkoren over Xavi Simons. Clubs zien gewoon niet in wat het gedrag van hun spelers voor effect heeft op de buitenwereld."

"Daar sla je de spijker op z'n kop", antwoordt Schildkamp. Een bericht aan alle voetballers: "Vier het doelpunt normaal. Loop weg bij opstootjes en zeur niet tegen de scheidsrechters", aldus ESPN-commentator Schildkamp.

Jevgeni Levtsjenko

Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van de spelersvakbond VVCS, neemt het op voor de bekerfinalisten en vindt het belangrijk dat voetballers hun emoties kwijt kunnen. Totale onzin, vinden alle forumleden. "Ik moet aan mijn zoontje uitleggen wat twee volwassen mannen op het veld tegen elkaar aan het schreeuwen zijn. Ik had geen uitleg, kan ik je vertellen", zegt Schildkamp.

"Rare reactie", zegt Graat. "De spelersvakbond heeft een verantwoordelijkheid. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van het voetbal is groot. De voetbalwereld verkeert momenteel in een soort bubbel. Daar moeten wij, journalisten, hen bewust van maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie