Sport

De dag dat Jamile Samuel bijna kroonprins Willem-Alexander in de fik stak
EONOS

foto: Proshotsfoto: Proshots
  1. Nieuwschevron right
  2. De dag dat Jamile Samuel bijna kroonprins Willem-Alexander in de fik stak

In Langs de Lijn En Omstreken blikken we dagelijks terug op bijzondere sportgebeurtenissen in het verleden. Woensdag gaan we terug naar 13 mei 2000, toen een klein meisje bijna kroonprins Willem-Alexander in de brand stak.

Dat meisje was Jamile Samuel, toen acht jaar oud. Tegenwoordig kennen we haar als topsprinter, die actief was op de Olympische Spelen van Londen en Rio de Janeiro. Samuel kan zich de dag nog goed herinneren. "Er gebeurde heel veel. Ik was een beetje dromerig en er kwam heel veel op me af."

En toen ze de fakkel aan kroonprins Willem-Alexander wilde geven, ging het bijna mis. "Ik wist dat het een heel belangrijk persoon was. Toen ik die fakkel gaf zag ik wel dat hij een schijnbeweging maakte. En hij moest een beetje lachen. Maar ik wist toen nog niet waarom dat was."

Later, een jaar voordat Willem-Alexander koning werd, heeft ze hem nog ontmoet. "Hij kwam ons gedag zeggen in Londen, tijdens de OIympische Spelen. Toen heb ik hem kort gegroet, maar ik heb 'm verder niet uitgebreid gesproken."

Thuis
Het Olympisch Stadion blijft voor Samuel een bijzondere locatie. "Ik heb daar altijd veel plezier gehad. Met m'n vriendjes en vriendinnetjes hebben we er ook veel tikkertje en verstoppertje gespeeld. Het voelt als thuis."

Beluister het hele gesprek met Jamile Samuel hier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie